Járvány miatt bezárt iskola, 10 év után elkapott rabló, levelek a helyi adóról – heti hírösszefoglaló Dunaharasztiról

//Berényi Attila
heti-osszefoglalo_20210221

Montázs: dho

Mostantól minden vasárnap összeválogatjuk Önnek azokat a híreket amelyek a legfontosabbak voltak az adott héten a Dunaharasztin élőknek. Ezekben a napokban sem szűkölködtünk az eseményekben. Ha lemaradt volna valamelyikről, itt elolvashatja.

COVID19 fertőzés a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában.

Már egy hete tudható volt, hogy COVID19 fertőzés miatt akadozik az oktatás a Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. Először a leginkább a felsősöknek otthont adó telephelyen vezették be a távoktatást. Akkor ezt írtuk erről:

Egy napos szünet biztosan lesz a Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Rákóczi u. 28-ban található telephelyén. Ez a hétfői napot érinti, a folytatásról később döntenek.

Később az alsósok oktatását biztosító Rákóczi u. 1-3-ban lévő telephelyen is rendkívüli szünetet vezettek be. A fenntartó tankerület közlése szerint 8 pedagógus ás 2 pedagógiai asszisztens esetében állapított meg a teszt fertőzést. Az iskola ideiglenes bezárása bejárta az országos sajtót. Jelen állás szerint a jövő hét közepéig nem lesz tantermi tanítás az intézményben. Erről itt olvashat.

Még egy lépéssel közelebb került Dunaharaszti az új bölcsőde építéséhez.

Hétfőn adtunk hírt arról, hogy a beruházás ütemezéséről szóló önkormányzati döntés megszületett.

Nagyrészt állami támogatásból épülhet meg Dunaharaszti új bölcsődéje, de vastagon kiveszi a részét a város is a költségekből. A finanszírozási ütemezésről a napokban született határozat.

Kedden számoltunk be róla, hogy megszületett Pest megye idei költségvetése. A megyei önkormányzat 7,766 milliárd forintos bevétellel számol.

Megszületett Pest megye önkormányzatának idei büdzséje. A vészhelyzetben a közgyűlés nem ülésezhetett, a képviselők elektronikus úton tették meg javaslataikat, Szabó István elnök pedig egyszemélyi döntést hozott a 2021. évi költségvetésről.

Bár nagy hideg volt a hét elején, de Dunaharasztin nem volt kijelölt koripálya, hiszen nem volt biztonságos felület erre a téli sportra. Ennek ellenére sokan merészkedtek a Kis-Dunára.

Az elmúlt napokban több Dunaharasztin működő, online közösségi csoportban lehetett olvasni, látni beszámolókat arról, hogy többen az RSD befagyott szakaszain koriztak. Ez jelenleg tilos és életveszélyes lehet!

Két rendőrségi ügy borzolta a környék kedélyeit. Az egyik esetben vádemelésig jutott annak a gyilkosságnak az ügye, amelyet még 2019 Szilveszter éjszakáján követtek el Dunavarsányban.

A Pest Megyei Főügyészség vádat emelt egy ötfős társaság ellen, akik 2019. szilveszterén kirívóan brutális módon megöltek egy dunavarsányi férfit… A történet az érzékenyebbeket megviselheti!

A másik ügyben Dunaharasztin csaptak le a rendőrök. A nyomozók feltételezése szerint ugyanis itt élt egy 10 évvel ezelőtti rablás feltételezett elkövetője.

A Pest megyei rablási detektívek 10 évvel ezelőtti támadás gyanúsítottját állították elő Dunaharasztiról. A felfüggesztett nyomozás aktáját egy új információ miatt vették elő. A férfi tagadja bűnösségét.

Taksonyban helyszíni bejárást tartottak a Fő út tervezett teljes megújításának vezetői. Az ígéret szerint faltól-falig teljesen új lesz a szomszéd nagyközségen keresztül futó 510-es, amely a Dunaharaszti Fő út folytatása is egyben.

Előkészítő szakaszában van az 510-es út taksonyi szakaszának felújítása. A napokban helyszíni bejáráson mérték fel a terepet a projekt résztvevői.

A tej árának emelésére lehet számítani. A gazdák szerint annyira megugrottak a takarmányárak, hogy már nem tartható a jelenlegi átadási ár. Ficsor Árpádot, a Dunaharaszti Ficsor tehenészet tulajdonosát faggattuk a részletekről.

A tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15-18 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel. Ficsor Árpád a dunaharaszti Ficsor Tehenészet tulajdonosa szerint ezt a drágulást a fogyasztók is megérzik majd…

Úgy tűnik szinte teljesen megújul majd Dunaharaszti egyik legforgalmasabb kereszteződésének elektromos forgalomirányítása. A munkát egy baleset miatt hozták előrébb.

Már dolgoznak a Közút szakemberei Dunaharasztin a Dózsa György út és a Fő út kereszteződésében. Lényegében új forgalomirányító rendszert építenek ki.

A központi előírásoknak megfelelően zajlik az önkormányzat tájékoztatása szerint Dunaharasztin a COVID19 fertőzés elleni védőoltás beadása. Csütörtökön foglaltuk össze mindazt, amit akkor a járványról tudni lehetett, azzal együtt, hogy a megbetegedések száma – a szennyvízből kimutatható értékek szerint – a térségben emelkedni fog.

Dunaharasztin oltják az időseket és a krónikus betegeket, közben a régióban a szennyvízből vett minták elemzése a fertőzés erősödését mutatja. A Rákóczi suliban hozott intézkedések pedig bejárták az országos médiát.

A péntek egy durva balesettel indult az 51-es főúton, Dunaharaszti területén. Jó nagy dugó alakult ki emiatt akkor.

Még reggel számoltunk be róla, hogy az 51-es főúton, Dunaharaszti térségében egy autó járt szerencsétlenül. Íme a katasztrófavédelem képei a baleset mentési munkálatairól.

Kiderült az is, hogy az ELMŰ-ÉMÁSZ úgy döntött, kivonul az egyetemes áramszolgáltatásból. Most új szolgáltatót keres az állam.

Nyilvános felhívást tett közzé az energiahivatal az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt. 2,2 millió felhasználójának átvételére. Ez az egyetemes szolgáltatásból való kivonulást jelenti a cég részéről…

A középiskolákban már a felvételi szóbeli szakaszára készülnek. A Dunaharaszti Baktay Ervin Gimnáziumban ilyen nem lesz, hanem az írásbeli eredményei és a hozott pontok alapján döntenek arról kit vesznek fel. Az intézmény igazgatóját kérdeztük.

Február 23-án kezdődik a középiskolai felvételi szóbeli része, amely egészen március 12-ig tart. Ám nem minden középiskola rendez ilyet. A Dunaharaszti Baktay Ervin Gimnáziumban az írásbelin elért eredmények…

A helyi adókról szóló összesítőt küldi ki ezekben a napokban Dunaharaszti Polgármesteri Hivatalának Adócsoportja.

Mennek az értesítők! Dunaharaszti Város Polgármesteri Hivatalának Adócsoportja minden olyan személyt, akinek valamilyen helyi adó kötelezettsége van külön levélben tájékoztat.
(dho)