Már biztos, hogy drágulni fog a tej

//Berényi Attila
A tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15-18 százalékkal emelkedtek a termelési költségek - közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel. Ficsor Árpád a dunaharaszti Ficsor Tehenészet tulajdonosa szerint ezt a drágulást a fogyasztók is megérzik majd, hogy mennyire az már a feldolgozókon múlik.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a távirati irodával azt közölte, hogy a költségolló szétnyílása már középtávon sem fenntartható az ágazat szereplői számára. Az érdekképviselet szerint a járványhelyzet jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket az ágazat minden szereplőjénél – ismertette legújabb felmérésének eredményeit a terméktanács.

Jelentős költségemelkedést okoz a vásárolt takarmány és a csomagolóanyag árakban a forint árfolyamának 9 százalékos gyengülése az euróhoz képest idén januárra 2019. decemberhez viszonyítva – jegyezték meg.

A terméktanács szerint a gabona, a fehérje- és olajos növények ára többéves csúcsokon jár, aminek oka az erős kínai kereslet és a szárazság miatt alacsonyabb francia, illetve ukrán termésmennyiség lehet.

Ficsor Árpád, a dunaharaszti Ficsor Tehenészet tulajdonosa szerkesztőségünknek azt mondta, hogy a takarmány drágulás egyik oka a nemzetközi tőzsdei árak emelkedése. A másik drágító tényező a hazai takarmányárak emelkedése, amelyben nagy szerepe volt a tavaly tavaszi aszálynak. A kieső csapadékot már a nyári esők nem tudták pótolni, és megugrott a takarmány ára. Dunaharasztin a korábbi terület duplájáról sem tudták betakarítani a szükséges takarmány mennyiséget. Ez még a Ficsor Tehenészetben is gondot okozott, annak ellenére, hogy a takarmánynak valót maguk termesztik. Ficsor Árpád kiemelkedő problémának nevezte a munkaerőhiányt is. Ugyanis már nagyon nehéz az ilyen feladatokhoz, kétkezi munkásokat találni. Példaként említette a fejést, amelyre sok tehenészet már Indiából érkező vendégmunkásokat alkalmaz, mivel „ott még létezik a munka és az állatok szeretete”. Ha a gazda inkább a modern technológiákat alkalmazná, akkor pedig a gépek beszerzése és a szervizelés egyre emelkedő ára okoz költségfelhajtó hatást. A Ficsor Tehenészetben például csúcstechnológiás, robot fejőgépek működnek.

A lakossági tej- és tejtermék árakat azonban nem a gazdák határozzák meg, hanem az átvevők és a feldolgozók. Így a gazdák kénytelenek beérni azzal, amit az ágazat nagyobb szerelői fizetnek nekik. Egy liter tejet most 87 forintért ad át a felvásárlónak a dunaharaszti tehenészet, ez pedig veszteséget jelent.

(mti, dho)