Dunaharasztin a megszabott rend szerint oltanak, a térségben több lehet a fertőzött

//Berényi Attila
Dunaharasztin oltják az időseket és a krónikus betegeket, közben a régióban a szennyvízből vett minták elemzése a fertőzés erősödését mutatja. A Rákóczi suliban hozott intézkedések pedig bejárták az országos médiát.

A hivatalos, állami tájékoztatás (2021.02.18.) szerint 2853 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést ezzel 394 023 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 4021 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 365 021 fő kapott oltást, közülük 141 023 fő már a második oltását is megkapta.

A kormányzati előírásokat betartva járnak el Dunaharasztin a háziorvosok a COVID19 fertőzés elleni védőoltás beadásakor. A város tájékoztatása szerint eddig három részletben történt a vakcina beadása.

  • Első körben a Jahn Ferenc Kórházban oltottak be háziorvosi praxisonként 6-6 idős embert Erről itt írtunk korábban.
  • A második körben a haraszti Felnőtt Háziorvosi Rendelőben történt az oltások beadása. Praxisonként nyolcan kaptak Pfizer, illetve AstraZeneca oltóanyagot, olvasható az önkormányzati tájékoztatóban. Erről itt írtunk korábban.
  • A harmadik oltási periódusban – ezen a héten – a Jahn Ferenc Kórházban lévő oltópontba kell bemenniük azoknak, akik megkaphatják az oltást. Praxisonként nyolc, 75 év feletti ember jut Pfizer oltóanyaghoz, valamint praxisonként négyen kaphatnak az orosz Szputnyik oltóanyagból azok, akik 60 éven felettiek, de nem krónikus betegek.

Közben az országos sajtót is bejárta a Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában elrendelt intézkedések. A felsősök online tanulnak, az alsósoknak rendkívüli szünet van ezen a héten. Erről korábban itt írtunk.
A fenntartó Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy jelenleg összesen 8 pedagógus és 2 pedagógiai asszisztens számít hivatalosan igazolt COVID19 fertőzöttnek az intézményben. A PMKH Szigetszentmiklósi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya folyamatosan végezte és végzi a kontaktkutatást, az Iskola és a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ is a mindenkor hatályos veszélyhelyzeti rendelkezéseknek megfelelően jár el, áll a közleményben. A digitális oktatást az intézményben addig tartják fenn, amíg a járványügyi hatóságok szerint az szükséges.

Szigetszentmiklóson a Mocorgó óvodában is rendkívüli szünetet rendelt el az Oktatási hivatal. Ott 2021.02.18.-tól 02.24.-ig nem mehetnek be a gyerekek, írta meg közösségi oldalán Nagy János, polgármester.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a hatodik héten tovább folytatódott a növekedés a szennyvízminták átlagos koronavírus koncentrációjában. Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben, Zalaegerszegen, valamint az 5 vizsgált Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintájában is nőtt a SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja.

Az NNK telefonon adott tájékoztatása szerint a nagyobb települések szennyvíztisztítóit tesztelik, így a Dunaharaszti szennyvíztisztítóról nem áll rendelkezésre közölhető adat.

Közben elindult a kormány újraindításról szóló konzultációja is. A kérdőívet a vakcinainfo.gov.hu és a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon is ki lehet kitölteni. Hét kérdésre lehet válaszolni, többek között a védettségi igazolvánnyal, az éttermek és szállodák újraindításával és az este 8 óra utáni kijárási tilalommal kapcsolatban.

(koronavirus.gov.hu, dunaharaszti.hu, Nagy János / facebook, NNK, kormany.hu)