Tilos a jégre menni, ne korcsolyázz az RSD-n se!

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / gioiaphoto
Az elmúlt napokban több Dunaharasztin működő, online közösségi csoportban lehetett olvasni, látni beszámolókat arról, hogy többen az RSD befagyott szakaszain koriztak. Ez jelenleg tilos és életveszélyes lehet!

Az elmúlt időszak nagyon fagyos volt, ennek köszönhetően sokhelyütt vastagodott meg annyira a jég, hogy elbírta az embereket. Ám a jégre menni csak ott szabad, ahol erre kijelölt terület van, máshol tilos és veszélyes!

Folyó vizeken, torkolatoknál eleve tilos a megfagyott felszínre merészkedni. Az állóvizeknél is szigorú szabályok érvényesek, de a kijelöléshez minden esetben a terület tulajdonosának, a fenntartónak kell meggyőződnie a felület biztonságáról – áll a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerkesztőségünknek küldött tájékoztatójában. A tiltott területen korizók szabálysértést követnek el.

Dunaharaszti területén jelenleg NINCS korcsolyázásra kijelölt terület, tudtuk meg a város önkormányzatától.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint szerencsére csak ritkán kerül ember bajba a szabad vizeken. Ám ma (2021.02.16.) Veresegyházán egy tavon szakad be a jég egy férfi alatt. Őt szerencsésen kimentették az ott tartózkodók és kórházba szállították.

A tűzoltóknak térségünkben vasárnap (2021.02.14.) volt dolguk a jégen, Ráckevén egy hattyú került bajba. Jól mutatja ez az eset is a jég kiszámíthatatlanságát, hiszen egy viszonylag könnyű, vízi madár is veszélybe kerülhet.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden évben gyakorlatot tart a tűzoltóknak, ahol a jégről mentés fogásait veszik át. Erről itt írtunk korábban.

Fotók: Kis-Sziget ÖTE

A jég vastagságát nem lehet mindig jól felmérni. A hótakaró alatt mindig vékonyabb a jég. Sebes folyású vizeken, peremeknél, folyókanyarok külső oldalán szintén vékonyabb lehet a jég vastagsága. A nádasok környékén is kiszámíthatatlan a jég vastagsága. Az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a tíz centimétert. A következő napokban ráadásul egyre melegebb lesz, így még instabilabb, kiszámíthatatlanabb a jégréteg.

A jégbeszakadásos balesetek különösen veszélyesek, mert a bajbajutott percek alatt kihűlhet, ugyanakkor a mentést megkísérlő személy is kockázatot vállal az érintett megközelítése során. Ha valaki alatt mégis beszakad a jég, és nincs ott segítség, akkor az a legfontosabb, hogy ne kerüljön a jég alá. Azt kell elérni, hogy a bajbajutott felfeküdjön a jégre, és csússzon ki a part felé. Fontos tudni, ha valakit kimentünk a jeges vízből, akkor nem szabad rögtön visszamelegíteni a testet, mert a hirtelen hőkülönbség a szervezetre károsan hat. Fokozatosan, száraz ruhával vagy pokróccal ellátva kell visszamelegíteni, amíg a mentők a helyszínre nem érnek.

(PMKI Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal, dho)