Kivonul az Elmű-Émász a villamos energia egyetemes szolgáltatásból

//Tóth Gábor
elmu_emasz_egyetemes_off_dho_20210219

Elektromos légkábelek Dunaharasztin. fotó: dho

Nyilvános felhívást tett közzé az energiahivatal az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt. 2,2 millió felhasználójának átvételére. Ez az egyetemes szolgáltatásból való kivonulást jelenti a cég részéről. Az érintett felhasználók ellátása zavartalan marad, az ügyfeleknek egyelőre semmi teendőjük nincs, közölte az MTI-vel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A tájékoztatás szerint a MEKH a jogszabályok alapján az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedélyt a szolgáltató kérelmére kizárólag akkor vonhatja vissza, ha továbbra is biztosított marad a felhasználók folyamatos ellátása. A hivatal ennek érdekében intézett felhívást a villamos energia egyetemes szolgáltatói működési engedéllyel rendelkező cégekhez, hogy lehetővé váljon az átadó szolgáltatási területén található felhasználók átvétele.

A szolgáltatóváltás azokat a Budapesten és Pest megyében, valamint Északkelet-Magyarországon élő, alapvetően lakossági ügyfeleket érinti, akik jelenleg egyetemes szolgáltatás keretében vásárolják az áramot az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt.-től.

Ha Ön jelenleg az Elmű-Émász ügyfele semmi teendője sem lesz. Változatlan módon kap és rendezheti áramszámláit, a váltásról pedig a megszokott kommunikációs csatornákon folyamatos és teljes körű tájékoztatást kap szolgáltatójától – hívta fel a figyelmet az energiahivatal.

Az Elmű-Émász az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a vállalatcsoport a folyamat zökkenőmentes lebonyolítása érdekében minden szakmai támogatást megad a hivatalnak és a leendő új egyetemes szolgáltatónak.

Az MTI megkeresésére az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. közölte: az MVM Csoporthoz tartozó MVM Next vizsgálja annak lehetőségét, hogyan tudja biztosítani a villamosenergia-szolgáltatást annak a lakossági ügyfélkörnek, amelyet jelenleg az Elmű-Émász lát el. A már jelenleg is csaknem 4,2 millió ügyfél földgáz- és villamosenergia ellátását biztosító MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. az ország egyetlen közműszolgáltató társasága, amely teljes körű, országos földgáz- és villamosenergia egyetemes szolgáltatói engedéllyel rendelkezik.

Az egyetemes szolgáltatási engedély visszaadását követően a villamos energia hálózat fenntartója és üzemeltetője Budapesten és Pest megye legnagyobb részén továbbra is az Elmű Hálózati Kft. lesz.

(MTI)