Megvannak a középiskolai felvételi első körének eredményei

//Berényi Attila
baktay_gimnazium_felveteli_dho_20210219

A Baktay Ervin Gimnázium Dunaharasztin. fotó: dho

Február 23-án kezdődik a középiskolai felvételi szóbeli része, amely egészen március 12-ig tart. Ám nem minden középiskola rendez ilyet. A Dunaharaszti Baktay Ervin Gimnáziumban az írásbelin elért eredmények és a hozott pontok alapján dől el, kik kezdik itt a jövő tanévben a középiskolai tanulmányaikat. Az idén is óriási volt a túljelentkezés városunk gimnáziumába.

Tizennégy éve nem születtek olyan gyenge eredmények a központi írásbeli felvételin, mint idén – ez derült ki azokból az adatokból, amelyeket múlt héten Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ismertetett, írja az Eduline.hu.

Néhány középiskola szóbelizni is behívják a diákokat.  Számos suli csak a következő napokban hozza nyilvánosságra, a jelentkezőknek hány pontot kellett elérniük ahhoz, hogy részt vehessenek a szóbelin.

A Dunaharasztin működő Baktay Ervin Gimnázium a hozott pontokra és az írásbeli eredményekre támaszkodik, azaz itt nincs szóbeli. Jelentős volt a túljelentkezés ebben az évben is, ami egyrészt mutatja az intézmény növekvő népszerűségét, és az oktatás magas színvonalát, de egyben követi a térség lakosságszámának emelkedését is. Lévai Mónika intézményvezető szerkesztőségünknek elmondta, hogy a gimnáziumba jelentkezők egyre emelkedő száma azt mutatja, hogy a városban is igény lenne vagy a gimnázium bővítésére vagy egy új intézmény létrehozására.

A Baktayban a jövő tanévben is 3 féle osztály indul:

  • gimnázium; 4 évfolyam; a tanulmányi területen oktatott első idegen nyelvvel
  • gimnázium; 6 évfolyam; a tanulmányi területen oktatott első idegen nyelvvel
  • gimnázium; angol nyelvi előkészítő évfolyam + 4 évfolyam

Jellemző adat, hogy tavaly a Baktayban a 4 évfolyamos gimnáziumi képzésre a 28 helyre 400-an jelentkeztek. Hasonló arányok várhatóak az idén is.

Természetesen minden középfokú hazai iskola korábbi felvételi adatai elérhetőek az Oktatási Hivatal keresőjében. Ezek jó támpontot jelenthetnek, hogy egy-egy diák megsaccolja, sikerrel járhat-e az idei felvételin. A kereső természetesen a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok jelentkezési statisztikáit is kiadja. Az intézmények csak később értesülnek, hogy pontosan kik nyertek felvételt hozzájuk, hiszen nem mindegy, hogy valaki első, vagy második helyen jelölt be egy adott iskolát. Így az összesítés meglehetősen bonyolult.

(eduline.hu, dho, oktatas.hu)