Koronavírus, zöldhulladék, útfelújítás, online oktatás – heti hírösszefoglaló

//Berényi Attila
Belegondolni is borzongató, hogy kerek egy esztendeje élünk a járványhelyzet diktálta körülmények között. Sok más téma mellett, természetesen ez határozta meg a leginkább 2021 márciusának 2. hetét. Összeszedtük Önnek a Dunaharasztin legfontosabb történéseket.

Hétfőn tette nyilvánossá Dunaharaszti Polgármesteri Hivatala azokat az intézkedéseket, amelyek itt helyben meghatározzák a mindennapokat. A legtöbb szigorítás természetesen mindenütt érvényes az országban, ilyen például a minden közterületre kiterjedő maszkviselési kötelezettség. Érdemes újraolvasni a szabályokat, hiszen a cél a járvány terjedésének visszafogása.

Összefoglaló a Dunaharasztin érvényes járványellenes szabályokról

A közétkeztetést igénybe vevő gyerekeknek a városi rendészet házhoz viszi a menza kaját Dunaharasztin. Aki ezt igénybe veszi, jó ha tudja, hogy az előre meghatározott időpontban otthon kell lennie valakinek, mert különben ugrik a szolgáltatás. Az önkormányzat részletes tájékoztatót adott ki, erről pedig alább elérhető cikkünkben írtunk.

Házhoz szállítják a gyerekeknek rendelt meleg ételt

A koronavírus okozta helyzethez tartozik, hogy már az általános iskolás gyerekek is otthonról, online formában tanulnak. A Kréta rendszerben az egyik Haraszti suliban egy adminisztrációs hiba történt. Ezt egyébként egy világnézetében határozott helyet elfoglaló blog, egyfajta szándékos, politikai akciónak állította be. Cikkünk tisztázta a helyzetet. Érdekes egyébként, hogy a blog közösségi oldalán megjelent poszthoz odakommenteltük a tankerület hivatalos nyilatkozatát is tartalmazó írásunkat, de azt törölték, minden olyan hozzászólással együtt, amely megpróbált rávilágítani a poszt állításaiban fellelhető, alá nem támasztott állításokra. A tényeket ismertető cikkünket itt újra olvashatja.

Adminisztrációs hiba okozott gondot az egyik dunaharaszti iskola online oktatásában

Már egy héttel ezelőtt is nagy vihart kavart az a kormányrendelet, amely azon túl, hogy a Budapest-Belgrád vasútfejlesztési projekttel kapcsolatos egyes eljárásokat kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, településre bontva sorolta fel azokat a telkeket (helyrajzi szám szerint) amelyek érintettek lehetnek a beruházásban. Pénteken egyeztetett Dunaharaszti polgármestere a beruházást irányító kínai-magyar vegyesvállalat vezetőjével. Az itt elhangzottakról közleményt adott ki a városvezető, amelyről alábbi írásunkban olvashat.

A vasútfejlesztést irányító vegyesvállalat vezetőjével egyeztetett Dunaharaszti polgármestere

Súlyos lóbetegség, úgynevezett lóherpesz terjed hazánkban is. Környékünkön sok a lovarda, így rengeteg állattartó kapta fel a fejét a hírre. A részletekkel mi is foglalkoztunk.

Súlyos lóbetegség jelent meg

Taksonyban nekiláttak a nagyközség idei órásberuházásának. Az 510-es út településen áthaladó szakasza, amely akárcsak Harasztiban a Fő út nevet viseli, faltól-falig megújul. Most a csapadékvíz-elvezető hálózatot fejlesztik, és ez már kihat a forgalomra is.

Újabb munkálatokra számítson a Fő úton, Taksonyban

Másik szomszédunknál, Soroksáron pedig azt jelentették be, hogy megépül a dél-budapesti kerékpárút. A giga beruházás 14 milliárd forintba kerül majd. Hogy mi lesz ebben, az is kiderül cikkünkből.

Mégis megépülhet a dél-budapesti kerékpárút

Dunaharasztin minden évben kétszer van ingyenes, lakossági, zöldhulladékgyűjtés. A tavaszi április közepén lesz ebben az évben is. A tudnivalók ott vannak írásunkban.

Ismét ingyenes, zöldhulladék gyűjtés Dunaharasztin

És ha már hulladék. Úgy tűnik nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az utcán, parkokban, közterületeken egyre-másra megjelenő hulladékra. Ezek idejüket töltő emberek kezéből esnek ki, gyakran szó szerint egy kuka mellett. Sokan háborodnak fel ezen.

Szétdobált szemét a közterületeken, kukák mellett

Közben vannak olyanok városunkban, akik civilként, szabad idejüket és saját anyagi forrásaikat nem sajnálva segítik a közösséget. Például állatokat mentenek. Bemutattuk a Dunaharaszti Állatvédők Alapítványt.

Lelkes állatvédők Dunaharasztin

Még kisgyermekként élt pár évet Dunaharasztin Baktay Ervin unokahúga. A félig indiai, félig magyar származású kislányból aztán elismert festőművész lett ázsiai otthonában, ahová később költözött. Amrita Sher-Gil rövid élete során olyan maradandót alkotott, hogy hazája nemzeti kincsként tekint rá. Most az egyik művét a Christie’s aukciósház bocsátotta árverésre és akár 3 millió dollárt is adhatnak majd érte. Alábbi cikkünkben írtunk a világhírű művészről.

Egykor Dunaharasztin élt, most az egyik legrangosabb kereskedőház bocsátja árverésre festményét

(dho)