Lelkes állatvédők Dunaharasztin

//Tóth Gábor
Lelkes állatvédők Dunaharasztin
Jó pár esztendeje működik a Dunaharaszti Állatvédők Alapítvány. Ha a városban valaki segítségre szoruló kutyát, macskát, kisállatot lát tudja, hogy ha ehhez a szervezethez fordul, segítséget kap. Vastag Szilviával a kuratórium elnökével beszélgettünk.

Az alapítvány fő célja, hogy a Dunaharasztin és környékén elveszett állatok visszajuthassanak a gazdáikhoz, vagy ha ez egyéb okok miatt nem lehetséges, akkor minél hamarabb új gazdához kerüljenek. De az önkéntesek azokat a helyzeteket is segítenek megoldani, amelyek azzal fenyegetnek, hogy az állatok kikerülnének megszokott környezetükből – mondja az alapítvány elnöke. Számos esetben segített a szervezet, ha a kedvenc orvosi költségei meghaladták a gazda anyagi kereteit. Chip olvasó lehetőségeket biztosítottak a „Zseni” kutyakozmetikában és a „Fenyvesker” állateledel boltban, hogy az elkóborolt állatok minél hamarabb haza kerülhessenek. Az árva állatok ideiglenes elhelyezését ideiglenes befogadónál vagy panzióban próbálják megoldani.

Azt tudni kell, hogy jelenleg aktívan ketten látják el az Alapítvány feladatait és két „külsős” segítségük van. Természetesen nekik is van állandó munkájuk, így a szabadidejüket áldozzák az árva vagy bajba került állatok mentésére.

A szervezet egyrészt nagy örömmel várja állatbarát önkéntesek csatlakozását az Alapítványhoz. Szükségük lenne lelkes emberekre, akik a nap különböző időszakaiban otthon vannak és tudnának segíteni a talált állatok azonosításában, esetleg hazajuttatásában.

Ideiglenes befogadók jelentkezését is szeretettel fogadják. Néhányan vállalják most is ezt a feladatot, de lényegesen több ilyen segítő kellene. Az ő feladatuk az, hogy az Alapítvány gondozásába kerülő kidobott, bántalmazott állatokat újra megtanítsák bízni az emberben, így könnyebben és hamarabb sikerül végleges gazdát találni nekik.

„Azokat is várják ideiglenes befogadónak, akik nem köteleződtek még el arra, hogy legyen saját állatuk, de szeretnének tanulni és segíteni”

A Dunaharaszti Állatvédők Alapítvány az adó 1%-os felajánlásokból és a támogatók segítségéből fizeti a felmerülő állatorvosi-, panziós- és élelmezési költségeket, melyek az oldalukon egy külön mappában mindenki számára elérhetőek. Ez Önnek plusz költséget nem is jelent, mégis jelentős anyagi támogatást tud nyújtani. Az szja bevallás ellenőrzésekor kell kitölteni egy rövid űrlapot, így a befizetett személyi jövedelemadója 1 százaléka a kiszemelt szervezethez jut.

Vastag Szilvia egy igazi, filmbe illő friss történetet is elmesélt. Taksonyban az egyik cég melletti területen már több mint egy éve élt egy kutya. A környéken dolgozók rendszeresen bejelentették az Alapítványnak, de megközelíteni sem sikerült, olyan bizalmatlan volt. A dolgozók maroknyi kis csapata szívén viselte a sorsát, etették és még szabadnapjaikon, hétvégén is kimentek megnézni, etetni. Az Alapítvány tagjai kérték, hogy alakítsanak ki bizalmat az állattal, hogy legalább a chipjét (ha van) le lehessen olvasni. Nos, az első olvasóval a dolgozók nem találtak benne, de vasárnap késő délután bejelzett az olvasó. Az adatok pedig azt mutatták, hogy Cody két évvel ezelőtt tűnt el Szigetújfaluból. Felvették a kapcsolatot a regisztrált gazdákkal, akik már régen lemondtak arról, hogy vissza kerülhet hozzájuk valaha egykori kedvencük, aki még egy éves sem volt, amikor kirágta a kerítést és elindult felfedezni a világot. Cody egy óra múlva már régi-új otthona melegében pihente ki az elmúlt 2 év megpróbáltatásait…

Cody, forrás: DHÁA