Ivartalanítással kevesebb kóbor állat lenne

//Berényi Attila
szerdai-kedvenc_ivartalanitas_freepik_rawpixel_20210317

Képünk illusztráció. forrás: freepik / rawpixel

Sok gazdában még mindig az a tévhit él, hogy az ivartalanítás veszélyezteti kedvencüket. Ám ennek éppen az ellenkezője az igaz.

Az állatok ösztönlények, főleg a párzás területén. A tavasz beköszöntével pedig ez egyre növekvő probléma. Ugyanis a nem tervezett „légyottok” olyan almokat eredményeznek amelyek tovább növelik a kóbor állatok létszámát. A felelőtlen gazdák ugyanis gyakran egyszerűen az utcára teszik a nem kívánt szaporulatot.

Azokat a kutyákat és macskákat, akiket nem szeretnének tenyészteni (hangsúlyoznánk a tenyésztés szót), javasolt ivartalanítani. Csak egy – mára már rutin – műtétre van szükség. Tévhit, hogy a nőstény állatoknak egyszer elleniük kellene.

Az sem igaz, hogy az ivartalanított állatok elhíznának. A testsúly növekedése a mozgásszegény életmóddal és a túltáplálással van összefüggésben.

Az ivartalanítás ma már egy rutinműtét. Altatásban történik, fájdalomcsillapítás mellett. A szakszerűen végzett beavatkozás után a házikedvencek nagyon rövid lábadozás után visszatérnek normális hétköznapjaikhoz.

Az ivartalanítás a nőstény állatok esetében kizárja az életveszélyes és gyakran halállal végződő gennyes méhgyulladás lehetőségét, de jelentősen csökkenti a rosszindulatú emlőrák kockázatát is. A hímek esetében pedig nyugodtabb életet biztosít. A macskáknál ez utóbbi különösen igaz, hiszen a kijáró fiú cicák gyakran nagy harcot folytatnak a lányok kegyeiért, amelyek súlyos sérülésekkel járhatnak.

Az ivartalanításról kérdezze meg állatorvosát és tájékozódjon például itt, vagy olvassa el ezt a cikket, esetleg ezt.

(dho)