Súlyos lóbetegség jelent meg

//Tóth Gábor
Súlyos lóbetegség jelent meg
Több európai országban is felütötte a fejét a lovak herpeszvírusának (EHV) egy rendkívül agresszívan terjedő idegrendszeri formája. Mivel a környéken viszonylag sok lovarda van, így térségünket is érintik az elrendelt védelmi intézkedések.

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) 2021. március 1-től 28-ig azonnali hatállyal felfüggesztette a nemzetközi versenyek rendezését az európai kontinens 10 országában. Mivel az EHV fertőzés Magyarországot is érinti, így a Magyar Lovassport Szövetség hazánkban is bevezette a korlátozó rendelkezést a nemzeti rendezvények esetében. A Nébih felhívja a lótartó figyelmét, hogy állataik érdekében, ha a legenyhébb tüneteket is észlelik lovaikon, azonnal forduljanak szolgáltató állatorvosukhoz!

A lovak herpeszvírusának (Equine Herpes Virus, EHV) tömeges megjelenését a spanyolországi Valenciában észlelték, egy több mint 700 ló részvételével zajló eseményen. Az intézkedést különösen az indokolja, hogy a legfrissebb rendelkezésre álló információk szerint Magyarországon is azonosítottak 7 fertőzött állatot.

A lovak herpeszvírusának legelterjedtebb képviselője az EHV-1-es, valamint az EHV-4-es szerotípus. A kórokozó mindkét típusa a légzőrendszert és az idegrendszert támadja.  Leginkább a kancákra, különösen a vemhes egyedekre jelent veszélyt, amelyeknél vetélést okozhat, de tulajdonképpen bármelyik lovat megbetegítheti, áll a NÉBIH tájékoztatójában. Az idegrendszert támadó vírustörzsek keresztgyengeséget, súlyosabb esetben bénulást okozhatnak. Előfordulhat, hogy a megbetegedett állat nem tud vizeletet, székletet üríteni.

(NÉBIH)