Szétdobált szemét a közterületeken, kukák mellett

//Berényi Attila
Eldobált szemét Dunaharaszti egyik parkjában, közvetlenül egy kuka mellett. fotó: dho
Folyamatosan visszatérő probléma, hogy nagyon sokan képtelenek rendeltetésszerűen használni a köztéri szemeteseket.

Címlap képünkön a Kegyeleti emlékpark egyik félreeső padját láthatja, közvetlenül mellette egy köztéri szemétgyűjtővel 2021.03.11.-én reggel. Itt előző délután egy 6-8 fős, fiatalokból (ránézésre középiskolások) álló társaság múlatta az időt. Látható mi maradt utánuk: üdítős dobozok, zsebkendők, FFP2-es maszk, mindez széthajigálva, szó szerint egy lépésre egy szemétgyűjtőtől. Az itt eldobált sok csikket is rengeteg újjal gazdagították a fiatalkorúak! Az említett paddal szemben az egyik fán közben egy „Kérjük, ügyelj a tisztaságra! Köszönjük!” feliratú tábla virít, elég feltűnően. (A képek elkészülte után stábunk összeszedte a szétdobált szemetet.)

Figyelemfelhívó tábla a szeméttel körbedobált paddal szemben. fotó dho

Rendszeres probléma ez a város közterületein. Elég sétálni egyet mondjuk a Sportszigeten, vagy egy másik parkban, esetleg az utcán. Akár egy-egy ember is képes egyszerűen kiejteni a kezéből a szemetet. Ha egy társaság összegyűlik, akkor szinte garantált az utánuk éktelenkedő hulladékhalom.

A csoportosulás a járvány harmadik hullámában közben a fertőzés esetleges továbbadásának veszélyével is jár. A pedagógiai intézményeket ugyanis nem azért zárták be, hogy aztán a fiatalok bandázzanak. Sőt külön kérték a szülőket, hogy tartsák otthon gyermekeiket. Talán az ő dolguk lenne az is, hogy megtanítsák utódaiknak, hogyan kell használni a szemetest, bár ez abban az esetben probléma, ha maguk sem rendelkeznek ezzel a képességgel.

A városban sokhelyütt megjelenő szemét azon túl, hogy csúnya látvány súlyosan környezetszennyező. Egyetlen eldobott csikk például több ezer liter víz beszennyezésére képes, miközben azt látni, hogy a dohányosok a legnagyobb természetességgel pöckölik el az elszívott cigi maradékát, és eszükbe sem jut magukkal vinni a szemétté vált csikket (tisztelet a kivételnek). Az utcán piálók pedig egymás után hajigálják el a környékbeli üzletekben kapható, kis kiszerelésű tömény italok üvegeit, műanyag palackjait.

Eldobált piás üvegek Dunaharaszti egyik utcájában. fotó: dho

A kutyások egy része sem képes felszedni kedvence sétáltatásakor annak ürülékét – ez az „önsétáltató” ebeknél automatikusan jelentkező probléma. De a köztéri vizelés (jobb esetben) az emberekre is jellemző, sőt szülők is a legnagyobb természetességgel végeztetik el gyermekükkel a parkokban kisebb nagyobb dolgaikat, ott hagyva a végterméket és a törléshez használt papírokat.

Az valószínűleg mindenki előtt ismert – mi is többször felhívtuk már rá a figyelmet – hogy a szemét eltakarítása irdatlanul sok pénzbe kerül a közösségnek, pedig alapvetően csak egy mozdulat lenne. A város folyamatosan próbál lépést tartani a szemetelőkkel, de alapvetően nem elhajítani kéne a hulladékot, hanem a helyére, a kukába tenni.

(dho)