Boszorkány ujjak

//Berényi Attila
Boszorkány ujjak. fotó: dho
Egyre többen élnek a lehetőséggel, és tartanak ilyenkor halloween bulit. Felnőttek és gyerekek is maszkokat húznak, rémisztővé varázsolják magukat. Sőt, egyre nagyobb divatja van a rémisztő kajáknak is. Hiszen annyira egyszerűen lehet borzongató külsejű ételeket varázsolni. Íme a legnépszerűbb.

Hozzávalók (kb.15-20 db):

  • 225 g liszt
  • 100 g porcukor
  • 125 g vaj
  • vanília aroma
  • 1 tojás
  • csipet só
  • egész mandulaszemek
  • piros lekvár
Boszorkány ujjak. fotó: dho

Elkészítés:

A körmök elkészítéséhez az egész mandulaszemeket blansírozzuk. Nyugi, nem macerás, de így lehet lehúzni a magokról a barna hártyát, és fehér körmöket kapunk. Egy kis fazékban vizet forralunk, majd 1 percre beledobjuk a mandulákat. Gyorsan vegyük ki, és azonnal tegyük hideg vízbe, úgy fél percre, majd rakjuk őket egy konyharuhára. Nem sokkal később egyszerűen le lehet húzni róluk a hártyát. Hagyjuk őket teljesen megszáradni.

A tésztához a lisztet, a sót, a porcukrot a tojással és a vajjal, valamint a vanília aromával összegyúrjuk. Egy jól formázható, nagyjából gyurma állagú linzertészta lesz az eredmény. Szó szerint ujjnyi hengereket formázunk belőlük. Ez után alakítsuk ki pár mozdulattal a bütyköket rajtuk. Egy fogpiszkálóval az ujjakra jellemző ráncokat is el tudjuk készíteni. Végül a fehér mandulákat a piros lekvárral ragasszuk fel. Ha azt szeretnénk, hogy az ujjak görbüljenek, akkor alufóliából formázzunk egy kb. 4 centis hengert, és arra fektessük fel az ujjakat, és így kerüljenek a sütőbe. 20 perc alatt 180 fokon elkészülnek a banya ujjak. Miután kihűltek még dekorálhatjuk őket lekvárral, ami természetesen a vért szimbolizálja.

Ráadásként íme két korábbi rémisztő halloween receptünk:

Agytorta! A rémisztően egyszerű süti

Meggyes halloween pite

Jó étvágyat!

(dho)