Hüvelykujj süti

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_huvelykujj_dho_20241020-2

Hüvelykujj süti, fotó: dho

Most, hogy itt a bekuckózós idő, jól esnek az olyan keksz szerű sütik, amelyekhez jól jön a forró tea vagy kakaó. Ez a recept egy rendkívül egyszerű édesség, és nagy előnye, hogy egy dobozban nagyon-nagyon sokáig eláll. Pont jó arra, hogy ha hírtelen vendég toppan be, akkor elő lehet rántani a szekrényből, vagy éppen a gyerekek kezébe nyomhatjuk, ha éppen édességre vágynak.

Hozzávalók (kb. 50 db):

  • 45 dkg liszt
  • 0,5 cs sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 25 dkg cukor (vegyesen barna és fehér)
  • 1 cs só
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • reszelt citromhéj
  • 1 db tojás
  • 20 dkg puha margarin
  • 1 doboz kandírozott citrom- vagy narancshéj (otpcionális)
  • sütésálló lekvár
Hüvelykujj süti

Elkészítés:

A hozzávalókat egyszerűen egy keverőtálba tesszük, és összedolgozzuk. A legkényelmesebb, ha a robotképben csináljuk a dagasztókarral. Ha nem akar összeállni a tészta, akkor egy kis víz hozzáadásával elérhetjük a megfelelő állagot. Sütőpapírral bélelt tepsibe szaggatjuk a tésztát, nagyjából dió nagyságú golyókat formázva belőle. Majd a hüvelykujjunkkal egyszerűen szétnyomjuk, hogy egy kis mélyedés keletkezzen benne. Az így keletkezett helyekre egy sütésálló lekvárt teszünk. 180 C fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, már fogyasztható is.

 

Jó étvágyat!

(dho)