Lemonekrapfa

//Hommer Anna
Vasárnapi süti, Lemonekrapfa, fotó: dho

Vasárnapi süti, Lemonekrapfa, fotó: dho

A mai recept egy igazi sváb különlegesség. Ez is benne lesz a „Komm, kochen wir! 2025” sváb receptes naptárban, amelynek kiadója a dunaharaszti Blumenstrauss Kórus. A kiadványban látható képeket, így az itt láthatót is, a dunaharaszti online szerkesztője, Tóth Gábor készítette. A mai recept szövegét a projekt koordinátora, a kórus tagja Hommer Anna írta, aki idén vendégfőszerkesztőnk is volt.

Alig pár évtizeddel ezelőtt Dunaharasztin és környékén is még tartották a gyermekágy szokását, azaz egy csecsemő érkezését követő pár hetes időszak hagyományát. Az anya és az újszülött életének védelmét, a gyermek táplálását és kettejük egészségét hiedelmeken alapuló eljárásokkal is igyekeztek biztosítani. Ma már kissé furcsának tűnhet számunkra ez a gondolkodás, ugyanakkor a hiedelmek és babonák jó célt szolgáltak: az anya gyors és teljes felépülését, megerősödését a szülés után. Annak ellenére, hogy nem süthetett, főzhetett, természetesen sem ő, sem a család többi tagja nem maradt éhesen: a házaspár testvérei, unokatestvérei vagy épp keresztszülei látták el őket a gyermekágy ideje alatt, ráadásul több helyen még az is kötött volt, milyen ételeket készítettek ebben az időszakban. Jó példa erre a Lemonekrapfa sütemény is, amelynek elkészítése egyszerű, íze rendkívüli, és egyben laktató finomság is, így gyakorta vitték a gyermekágyas anyának. Manapság persze bármikor és bárkinek elkészíthetjük, sőt a modern kor kívánalmainak megfelelően még díszíthetjük is.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 7 db tojás
  • cukor (6 db tojás súlyával egyező mennyiség)
  • liszt (5 tojás súlyával egyező mennyiség)
  • margarin (4 tojás súlyával egyező mennyiség)
  • 1 csomag sütőpor,
  • 1 db biocitrom

a tetejére

  • 30 dkg porcukor
  • 3 evőkanál citromlé
  • színes tortadara

Elkészítés:

A tojássárgákat a cukorral kikeverjük, a fehérjét habbá verjük. A cukros tojássárgájába 1 citrom levét belefacsarjuk, a héját belereszeljük, a margarinnal kikeverjük. A lisztet és a sütőpor egymással elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojásos keverékhez, végül óvatosan a kemény habbá vert tojásfehérjét is hozzáadjuk. Egy nagyobb, kizsírozott tepsiben 180 °C fokon, 40 perc alatt készre sütjük.

A mázhoz 30 dkg porcukrot 3 evőkanál citromlével elkeverünk, ha a sütemény kihűlt, a mázzal megkenjük, ízlés szerint színes tortadarával díszítjük. Ha a máz megdermedt, a süteményből közepes fánkszaggatóval félhold szeleteket darabolunk.

Vasárnapi süti, Lemonekrapfa, fotó: dho

A Lemonekrapfa receptjét is tartalmazó „Komm, kochen wir! 2025” sváb receptes naptárat a Blumenstrauss Kórus adja közzé idén év végén. A kórus a naptárat nem árulja, a naptár a kórus és a kórust fenntartó Haraszti Hagyományőrző Német Zenei Egyesület ajándéka a támogatók részére: mindenki kaphat naptárt, amennyiben minimum 3.000 Ft-tal támogatja az egyesület tevékenységét. A naptárról érdeklődni a kórus Facebook-oldalának küldött üzenetben, valamint a blumenstrauss.korus@gmail.com e-mail-címen lehet.

Az összegyűlt adományokból az egyesület egy haraszti daloskönyv kiadását tervezi, amelyben az MTA Zenetudományi Intézetében található, eddig fel nem dolgozott dunaharaszti népdalgyűjtés anyagát adnák közzé egy interneten elérhető hangzóanyag kíséretében. A projektet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti összetartozás kollégiuma által NEAO-KP-1-2024/6-000565 azonosítószámú pályázata, valamint Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő Csoóri Sándor Alap CSSP-NEPZENE-2024-0154 azonosítószámon nyilvántartásba vett pályázata támogatja, de a nagy példányszámban való megjelentetés érdekében az egyesület igyekszik minél nagyobb összeget gyűjteni a nyomdaköltségek fedezésére.

(Blumenstrauss)