Fügés teatorta

//Berényi Attila
vasarnapisuti_fugges-maszkarpone_dho-1

Fügés teatorta, fotó: dho

Egy nagy tál fügével ajándékozott meg, így szabadság után a szomszédasszony. Imádom ezt a mediterrán gyümölcsöt, és az éghajlatváltozás egyik kellemes mellékhatása, hogy már egy évben többször is lehet szedni hazánkban is. Pedig gyerekkoromban csak aszalt formában jutottunk hozzá, karácsony környékén. Nos, most a friss gyümölcsből készítettem el ezt az igazi őszi csemegét.

Hozzávalók:

ízesítéshez

  • 250 ml habtejszín
  • 3 filter Earl Grey tea
  • 1 cs habfixáló

a tésztához

  • 300 g füge
  • 50 g dió
  • 150 g puha vaj
  • 120 g cukor
  • 3 db tojás
  • 250 g + 1 ek liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 cs só

a krémhez

  • 6 ek dzsem
  • 500 g mascarpone
  • 30 g vaj
  • 7 ek méz
  • vanília kivonat
  • 6 db friss füge
  • 3 ek dió
Fügés teatorta, fotó: dho

Elkészítés:

A tejszínt forraljuk fel, és áztassuk ki benne a teafiltereket. 10 perc alatt ez meg is van, de jól ki kell nyomkodni a teafüves zacskókat. A tejszín egyik felét a krémhez hűtsük vissza alaposan, a másik fele majd a tésztába kell.

A tésztához szánt fügéket mossuk meg, vágjuk le a szárakat, és daraboljuk fel a gyümölcsöt, majd keverjük össze 1 evőkanál liszttel. Így majd nem süllyed el. A diót is aprítsuk fel. Verjük habosra a vajat a cukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, természetesen ezzel is habosítsuk. Keverjük hozzá az ízesített tejszínt (az egész felét). Ezt követően mehetnek bele a száraz hozzávalók, azaz a sütőporral és a sóval elkevert liszt, majd a dió és végül már kézzel keverve a lisztes füge. Én két darab 20 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformában osztottam el a tésztát, mert így majd nem kell felezgetni, ha elkészült. 180 °C-on 35 percig kell sütni.

A tűpróba segít meghatározni, hogy elkészült-e. Ha igen, vegyük ki a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Egyébként, aki nem akar túl magas tortát, annak elég csak az egyik lapot kisütnie, azaz a tészta hozzávalóinak feléből elkészíteni az alapot. Egy kis hűtés után nagyszerűen félbeszelhető a tészta korong.)

A krémhez a tejszín másik, lehűtött felét kemény habbá verjük. Egy csomag habfixáló ebben segítségünkre lehet. Közben a mascarponét is kikeverjük a mézzel, a vaníliával, majd óvatosan összeforgatjuk a tejszínnel.

Kezdhetjük összeállítani a tortát. Az első tésztakorongot megkenjük dzsemmel, majd rálapátoljuk a krém felét. Erre mehet a második tésztakorong, aminek a tetejére megy a krém másik fele. Nem kell szépen, az a jó, ha rusztikus lesz a látvány. A legtetejét díszíthetjük félbevágott, vagy negyedelt fügével, amit megszórunk durvára vágott dióval. És egy kis mézet is csorgathatunk a tetejére, hogy látványosan csillogjon. Hagyjuk egy picit összeérni az ízeket és tálalhatunk is.

Jó étvágyat!

Fügés teatorta, fotó: dho
(dho)