Mogyorós kuglóf

//Tóth Gábor
vasarnapi-suti_kremes-kuglof_dho_20241124-1

Mogyorós kuglóf. fotó: dho

Itt a tél, a napokban havazott is egy picit. Az van, hogy ki nem állhatom ezt az évszakot, de azért megpróbálom kihozni belőle, amit csak lehet. Például imádom, ha a házban az éppen sülő süti illata terjed. A mai recepthez, pedig tökéletesen passzol egy nagy bögre kakaó vagy tea, egy puha takaró és egy jó film.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 7 dkg barna cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 kk vanília aroma
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 1 kis üveg mogyorókrém
  • 5 dkg aprított mogyoró
Mogyorós kuglóf. fotó: dho

Elkészítés:

Fontos, hogy minden hozzávaló alapvetően szobahőmérsékletű legyen, a tej pedig langyos. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, egy kisebben szétmorzsoljuk az élesztőt, majd az egész mennyiségből elvett kiskanál cukorral és nagyjából fél deci tejjel, valamint 1 evőkanálnyi liszttel simára keverjük. A tetejét is szórjuk meg liszttel. Hagyjuk, hogy az élesztő dolgozni kezdjen. Lényegében kovászt készítünk.

Ha ez megvan, akkor a többi liszthez öntjük a megindult kovászt, a maradék tejet, a puha vajat, a tojássárgájákat, cukrot, vanília aromát és a csipet sót. Dagasszuk ki, majd meleg helyen, konyharuhával letakarva hagyjuk megkelni. Ez után lisztezett felületen gyújtsuk ki, téglalap alakúra. A mogyorókrémet mikróban melegítsük meg annyira, hogy folyós legyen. Ezzel kenjük meg a tésztát, de pár centi maradjon érintetlen. Tekerjük fel, majd egy nagyobb, előre kivajazott, és az aprított mogyoróval megszórt kuglófformába tesszük. Ismét kelesszük a tésztát, nagyjából 30 percig. Majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg 40-45 perc alatt. Hústű próbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Egy pici hűlés után borítsuk a kész kuglófot egy szép tálra, és szobahőmérsékleten tálaljuk.

Jó étvágyat!

(dho)