Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 7 dkg barna cukor
- 2 db tojássárgája
- 1 kk vanília aroma
- 1 csipet só
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 1 kis üveg mogyorókrém
- 5 dkg aprított mogyoró
Elkészítés:
Fontos, hogy minden hozzávaló alapvetően szobahőmérsékletű legyen, a tej pedig langyos. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, egy kisebben szétmorzsoljuk az élesztőt, majd az egész mennyiségből elvett kiskanál cukorral és nagyjából fél deci tejjel, valamint 1 evőkanálnyi liszttel simára keverjük. A tetejét is szórjuk meg liszttel. Hagyjuk, hogy az élesztő dolgozni kezdjen. Lényegében kovászt készítünk.
Ha ez megvan, akkor a többi liszthez öntjük a megindult kovászt, a maradék tejet, a puha vajat, a tojássárgájákat, cukrot, vanília aromát és a csipet sót. Dagasszuk ki, majd meleg helyen, konyharuhával letakarva hagyjuk megkelni. Ez után lisztezett felületen gyújtsuk ki, téglalap alakúra. A mogyorókrémet mikróban melegítsük meg annyira, hogy folyós legyen. Ezzel kenjük meg a tésztát, de pár centi maradjon érintetlen. Tekerjük fel, majd egy nagyobb, előre kivajazott, és az aprított mogyoróval megszórt kuglófformába tesszük. Ismét kelesszük a tésztát, nagyjából 30 percig. Majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg 40-45 perc alatt. Hústű próbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Egy pici hűlés után borítsuk a kész kuglófot egy szép tálra, és szobahőmérsékleten tálaljuk.
Jó étvágyat!