Hozzávalók:
A tésztához
- 6 db tojás
- 15 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- egy csipet só
A krémhez
- 4 ek étkezési keményítő
- 5 ek cukrozatlan kakaópor
- 4 dl tej
- 6 dkg cukor
- 4 db tojássárgája
- csipet só
A tetejére:
- piros ételfesték
- tortazselé (piros)
- ¾ kg fehér marcipán
Elkészítés:
A gyakorlott háziasszonyok már tudják az összetevőkből, hogy egy egyszerű csokis töltelékkel ellátott piskóta tortát készítünk.
A tésztához a tojásokfehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésig verjük, majd ehhez adagoljuk a lisztet és a tojásfehérje habot. A lényeg, hogy minél több levegő legyen benne. Torta formában 180 fokosra melegített sütőben, 35–40 perc alatt megsütjük. Hústű próbával ellenőrizzük, hogy készen van-e. Egyébként akkor jó a piskóta, ha halvány színű, az oldala elkezd elválni a forma oldalától.
Amíg hűl (a formában), elkészítjük a krémet: Az étkezési keményítőt, a cukrot és a kakaóport, valamint a csipet sót összekeverjük. Egy edénybe tesszük a tejet, majd ebbe mehet a por keverék, és a tojássárgája (amit előtte ki kell keverni). Alacsony lángon addig főzzük, folyamatos kevergetés mellett, amíg sűrű, puding szerű krémet nem kapunk.
A piskótát felvágjuk, és betöltjük a töltelékkel. A lényeg, hogy maradjon a külsejére is, amit még nem kenünk fel. A betöltött kerek torta két oldaláról levágunk egy-egy fogyó hold alakú darabot (egy ovális forma marad vissza). Az oldalról levágott részeket a tetejére lapogatjuk, hogy megkapjuk az „agy” alapformáját. Kis kézi formázással rá lehet ám segíteni. Kívülről bekenjük az egészet a maradék krémmel, és egy picit pihentetjük.
A fehér marcipánon van a sor, hogy kisujjnyi vastagságú hosszabb hengereket formázunk belőle. (A marcipánt úgy lehet nyújtani, formázni, mint a gyurmát, de nem liszten, hanem étkezési keményítőn kell dolgozni vele.) Ezekből a marcipán gilisztákból lesznek az agytekervények, azaz egyszerűen feltesszük a torta oldalára, ahogy az agyban is futnak – vagy hasonlóan. Nem árt finoman rányomkodni.
Ha ez kész, akkor a tortazselét a leírás szerint elkészítjük, de tegyünk még bele egy adag ételfestéket. Ez utóbbiból egy kicsit egy üvegpohárba is töltsünk, és egy szilikon ecsettel itt-ott fessük meg a marcipán agyat. Most jöhet a zselatin, amit minél rondábban kenjünk fel a marcipánra. Ha egy-egy zselé darab összeállt már, annál jobb, jól mutat a kreáción a kocsonyás cucc. Hűvös helyen pihentessük.
Tipp: rém egyszerű ehhez a tortához felöltözni rémisztően. Csak gézt kell szépen tekerni a fejünkre, egy kis művérrel megkenni körben (ha nincs otthon, jó lesz az ételfesték maradéka is), és a házigazdának mondhatjuk, hogy nem volt időnk sütni, így „fejből csináltunk valami finomat”!
Jó borzongást!