Hozzávalók:
a tésztához
- 300 g liszt
- 140 g hideg vaj
- 1 db kicsi tojás
- 60 g porcukor
- 1 csipet só
a töltelékhez
- 800 g magozott meggybefőtt
- 0,5 csomag vaníliás pudingpor
- 1 citrom reszelt héja
- 4 ek kristálycukor (az édesszájúaknak lehet több)
- 1 csipet őrölt fahéj
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk majd hozzágyúrjuk a porcukrot és a sót. A felvert tojásból egy evőkanálnyit felre teszünk, a többit a liszthez keverjük és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem akarna összeállni, egy kis tejszínt adhatunk hozzá. Befóliázva 1 órára hűtőbe tesszük.
Közben megcsináljuk a tölteléket. Ehhez a meggy levét leszűrjük, ha kell cukrozzuk. A folyadékot egy lábosban a pudingporral csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük. Ha ez megvan, hozzákeverjük a meggyet, amit előzőleg fahéjjal szórtunk meg. Ezt szobahőmérsékletűre hűtjük.
A tésztát kétfelé vesszük, az egyiket kör lappá nyújtjuk és kb. 20 cm átmérőjű piteformába nyomkodjuk. Erre ráöntjük a tölteléket, amit elegyengetünk. A másik lapot is kinyújtjuk, pont akkorára, hogy befedje a piténket. Mielőtt azonban rátennénk, a kinyomtatott sablon segítségével, egy éles késsel kivágjuk az arc elemeit. Ha kész, óvatosan egy nyújtófa segítségével áttesszük a pitére, a széleit lenyomkodjuk. A félretett tojással lekenjük és mehet is a 180 C fokra előmelegített sütőbe. 30-35 perc alatt kész is van. Már csak ki kell hűlnie!
Rémisztően jó átvágyat!