Meggyes halloween pite

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_gal-timea_meggyespite-koponya2_20211024

Meggyes halloween pite, fotó: dho

Szó szerint egy RÉM egyszerű, de annál látványosabb sütivel készülünk a halloweenre. Egyre többen öltöznek be már idehaza is mindenféle jelmezbe, miért ne adhatnánk egy sütinek is ilyen álarcot. Nyugi, nem kell hozzá nagy kézügyesség, sőt mellékelünk ez alkalommal egy sablont is. Ezt elég kinyomtatni és a szem, a száj, valamint az orr részeit ollóval kivágni, majd a tésztára fektetve késsel ki is lehet emelni a felesleges részeket. Ez bárkinek sikerülhet!

Hozzávalók:

a tésztához

  • 300 g liszt
  • 140 g hideg vaj
  • 1 db kicsi tojás
  • 60 g porcukor
  • 1 csipet só

 a töltelékhez

  • 800 g magozott meggybefőtt
  • 0,5 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 ek kristálycukor (az édesszájúaknak lehet több)
  • 1 csipet őrölt fahéj
Meggyes halloween pite, fotó: dho

Elkészítés:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk majd hozzágyúrjuk a porcukrot és a sót. A felvert tojásból egy evőkanálnyit felre teszünk, a többit a liszthez keverjük és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem akarna összeállni, egy kis tejszínt adhatunk hozzá. Befóliázva 1 órára hűtőbe tesszük.

Közben megcsináljuk a tölteléket. Ehhez a meggy levét leszűrjük, ha kell cukrozzuk. A folyadékot egy lábosban a pudingporral csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük. Ha ez megvan, hozzákeverjük a meggyet, amit előzőleg fahéjjal szórtunk meg. Ezt szobahőmérsékletűre hűtjük.

A tésztát kétfelé vesszük, az egyiket kör lappá nyújtjuk és kb. 20 cm átmérőjű piteformába nyomkodjuk. Erre ráöntjük a tölteléket, amit elegyengetünk. A másik lapot is kinyújtjuk, pont akkorára, hogy befedje a piténket. Mielőtt azonban rátennénk, a kinyomtatott sablon segítségével, egy éles késsel kivágjuk az arc elemeit. Ha kész, óvatosan egy nyújtófa segítségével áttesszük a pitére, a széleit lenyomkodjuk. A félretett tojással lekenjük és mehet is a 180 C fokra előmelegített sütőbe. 30-35 perc alatt kész is van. Már csak ki kell hűlnie!

Rémisztően jó átvágyat!