Hozzávalók (25 x 35 cm-es tepsihez)
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 csomag (12 g) sütőpor
- csipet só
A vaníliakrémhez:
- 2 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 15 g étkezési keményítő
- 5 dkg cukor
- 1 vanília rúd kikapart belseje
A túrókrémhez:
- 1 kg túró
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál búzadara
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojásfehérje
Elkészítés
A vaníliakrémhez a tojások sárgáját, a cukorral, a vaníliával és a keményítővel kikeverjük, majd felengedjük a tejjel. Folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Fontos, hogy közepes lángon, folyamatosan kevergetve kell elvégezni a feladatot. Közben elképzelhetjük, hogy éppen egy boszorkánykonyhában kotyvasztunk valami bájitalt. Sőt a krém készítése tényleg olyan mint a varázslat, mert egyik pillanatról a másikra sűrűsödik be – ha meg nem figyelünk egy gonosz varázslat miatt le is éghet az alja. Ha sikerült a kis mágiánk, akkor a „főzetet” hagyjuk langyosra hűlni.
Ez után csak annyi a dolgunk, hogy a túrókrém hozzávalóit (a tojásfehérjék nélkül) beletegyük egy nagyobb tálba és ott összedolgozzuk a vaníliakrémmel. Ha úgy szeretjük, hogy a töltelék rögösebb, akkor elég egy fakanállal. Ha selymes egységes, valódi krém a vágyunk, akkor viszont egy botmixer nagy segítség lesz. Ha ez is kész, akkor a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük, úgy, hogy minél több levegő legyen benne.
Jöhet a tészta: A hozzávalókat csak össze kell gyúrni, majd két egyenlő lapot kell nyújtani belőle, pont tepsi méretűeket. Vagy sütőpapír vagy vajas kenés kerüljön alulra. Aztán egy réteg tészta, rá a krém (az üres tál a gyerek kezébe, hagy nyalogassa ki – persze csak ha jól viselkedett!). Nem nagy meglepetés, hogy a tetejére a másik tésztalap kerül. A tepsi egyébként legyen magasfalú, vagy csatos sütőlemez is jó. A lényeg, hogy a sok-sok krémet ott tudjuk tartani, ahol kell.
Egy villával megszurkáljuk szép egyenletesen a tetejét, és az egész mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe. 30-40 percig időzik ott. Aztán jön a neheze: valahogy addig távol kell tartani a kész sütitől a családot, míg az ki nem hűl. Végül jön az utolsó lépés: porcukrot hintünk a tetejére!
Jó étvágyat!