Túrós süti

//Gál Tímea
vasarnapi-suti01_turos_gal_timea_20200301

Túrós süti, fotó: Gál Tímea

A túró a magyar háziasszony Szent Grálja! Olyan sokféle étel alapja, hogy felsorolni is nehéz. Ugyanúgy használjuk nehéz és sós kajákhoz, mint könnyed és kellemes desszertekhez. Íme egy olyan recept, ami a vasárnapok sztárja lehet. Kényelmesen előre el lehet készíteni, és a vendégek tányérjára varázsolva, tuti az elismerés.

Hozzávalók (25 x 35 cm-es tepsihez)

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • csipet só

A vaníliakrémhez:

  • 2 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 15 g étkezési keményítő
  • 5 dkg cukor
  • 1 vanília rúd kikapart belseje

A túrókrémhez:

  • 1 kg túró
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál búzadara
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojásfehérje
Túrós süti, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

A vaníliakrémhez a tojások sárgáját, a cukorral, a vaníliával és a keményítővel kikeverjük, majd felengedjük a tejjel. Folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Fontos, hogy közepes lángon, folyamatosan kevergetve kell elvégezni a feladatot. Közben elképzelhetjük, hogy éppen egy boszorkánykonyhában kotyvasztunk valami bájitalt. Sőt a krém készítése tényleg olyan mint a varázslat, mert egyik pillanatról a másikra sűrűsödik be – ha meg nem figyelünk egy gonosz varázslat miatt le is éghet az alja. Ha sikerült a kis mágiánk, akkor a „főzetet” hagyjuk langyosra hűlni.

Ez után csak annyi a dolgunk, hogy a túrókrém hozzávalóit (a tojásfehérjék nélkül) beletegyük egy nagyobb tálba és ott  összedolgozzuk a vaníliakrémmel. Ha úgy szeretjük, hogy a töltelék rögösebb, akkor elég egy fakanállal. Ha selymes egységes, valódi krém a vágyunk, akkor viszont egy botmixer nagy segítség lesz. Ha ez is kész, akkor a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük, úgy, hogy minél több levegő legyen benne.

Jöhet a tészta: A hozzávalókat csak össze kell gyúrni, majd két egyenlő lapot kell nyújtani belőle, pont tepsi méretűeket. Vagy sütőpapír vagy vajas kenés kerüljön alulra. Aztán egy réteg tészta, rá a krém (az üres tál a gyerek kezébe, hagy nyalogassa ki – persze csak ha jól viselkedett!). Nem nagy meglepetés, hogy a tetejére a másik tésztalap kerül. A tepsi egyébként legyen magasfalú, vagy csatos sütőlemez is jó. A lényeg, hogy a sok-sok krémet ott tudjuk tartani, ahol kell.

Egy villával megszurkáljuk szép egyenletesen a tetejét, és az egész mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe. 30-40 percig időzik ott. Aztán jön a neheze: valahogy addig távol kell tartani a kész sütitől a családot, míg az ki nem hűl. Végül jön az utolsó lépés: porcukrot hintünk a tetejére!

Jó étvágyat!