Hello március, irány a kert!

//Berényi Attila
kert-marcius_palantazas_freepik_20200301

Képünk illusztráció, forrás: freepik

A naptár szerint visszavonhatatlanul itt a tavasz. Ez pedig azt jelenti, hogy a kertekben is lesz munka bőven. A fagyra érzékeny őszibarack-, kajszi- és mandulafák rügyei nem károsodtak – írja mindenki Bálint gazdája, azaz Bálint György.

A rügyek készülődnek, de nem árt még most sem a lemosó permetezés. Erről itt még a februárban elvégzendő munkák között írtunk. Persze ez csak száraz időben kivitelezhető.

Március elején a legsürgősebb feladat a gyümölcsfák, a díszfák és díszbokrok, a szőlőoltványok és a rózsatövek ültetése, de ne feledkezzünk meg ezek alapos megöntözéséről sem, mert folyamatos és bőséges vízellátás nélkül a csemeték nem gyökeresednek meg.

Ha éppen morcosabb arcát mutatja az ég, esik, és hideg is van, akkor a szobanövényekkel is lehet foglalkozik, tanácsolja Gyuri bácsi. Ezeket bizony át kell ültetni. A tél folyamán a szobában tartott virágok sokat szenvedtek a fűtött helyiség száraz levegőjétől, a portól és a füsttől. Az átültetéshez valamivel nagyobb cserepet kell választani az eredetinél, de az edény ne legyen túl nagy, mert ezt a növények nem kedvelik. Virágföldet kell ehhez alkalmazni.

A palántanevelés ideje is eljött. A magvakat földdel megtöltött ládikába vagy nagyobb virágcserépbe kell vetni és 2-3 mm vastagságú homokréteg kerülhet a tetejükre. Mindaddig, amíg a mag kikel, az edényt meleg, világos helyen tartjuk, és gondoskodni kell arról, hogy a talaj mindig nyirkos legyen, átmenetileg se száradjon ki! Ezt egy üveglap vagy műanyag fólia fedéllel lehet elősegíteni.

forrás: freepik / philipimage

Gyuri bácsi azt ajánlja, hogy most kell elkezdeni a muskátlikkal foglalkozni. Előkerülhetnek a téli, tároló helyükről. Az elsárgult, elszáradt, esetleg penészes leveleket leszedjük, és az ágakat alaposan visszavágjuk oly módon, hogy lehetőleg a fiatal hajtások maradjanak meg. A muskátli tápanyagigényes növény. A ládában levő vagy a cserépben tenyésző töveket ültessük át középkötött, tápanyagban gazdag, friss virágföldbe. Ahhoz, hogy minél előbb virágozzanak, meleg, napos helyre és rendszeres öntözésre, tápoldatra van szükségük. Ha csak átmenetileg is kiszáradnak, lehullatják a leveleik egy részét és a virágaik deformáltak lesznek.

A futómuskátli töveket még egy-két hétig a lakásban kell nevelni, majd fokozatosan kell szoktatni a ridegebb szabadtéri körülményekhez.

 

(via: balintgazda.hu)