Februárban is van tennivaló a kertekben

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik
Bár még messze a tavasz, de tennivaló most is akad a ház körül. Fel kell készülni az új évszakra.

A lombhullató fák ilyenkor még nyugalmi állapotban vannak. A következő hetekben először a csonthéjasok, majd az almástermésű fák ébredeznek.

1. lemosó permetezés

Amikor már tartósabban fagypont fölé melegszik a levegő, akkor elérkezik a lemosó permetezés ideje. Bálint György, mindenki Bálint gazdája ezt a munkát a mi reggeli mosakodáshoz hasonlítja: egyszerű, de kultúrember számára elkerülhetetlen.

A kertekben álló fákat és bokrokat számtalan kártevő és betegség fenyegeti. Amikor melegszik a levegő, akkor a kórokozó gombák spórái és a kártevők tojásai már megkezdik élettevékenységüket. A megvédendő növényekben is megindul a nedvkeringés, tehát fogékonyabbá válnak a fertőzésekre.

A permetezést csendes, szélmentes időben kell elvégezni. Esős, ködös időben tilos. A permetlével nem szabad takarékoskodni, bőségesen, lemosásszerűen kell a növényekre juttatni úgy, hogy minden, eldugott zugba eljusson a permetlé, tanácsolja Gyuri bácsi.

2. takarítás

A hellovidék.hu erősen ajánlja a kert kitakarítását. A tavaly lehullott leveleket gyűjtsük össze és ha tudjuk komposztáljuk, illetve forgassuk meg a komposzthalmot.

3. metszés

A február egyik legjellemzőbb feladata az lombullató sövények és a gyümölcsfák metszése. Mindenképpen melegebb napot válasszunk a feladatra, mivel a hidegben még fagyosak és sérülékenyek az ágak. Fontos, hogy a málna előző évi sarjait ritkítsuk. Elkezdhetjük a gyümölcsfák koronáinak ritkítását, ifjító metszését is például a bogyósok (ribizli, egres), a körte és almafák metszését.

A metszést a korona ritkításával és a sérült gallyak eltávolításával kezdjük, majd a befelé törő, túl sűrűn, párosan álló vesszőket, gallyakat, valamint kisebb ágakat metszőollóval, a nagyobbakat fűrésszel vágjuk le. Egyébként a kiszáradt,  beteg növényeket is ilyenkor a legjobb eltávolítani.

4. magok vetése

Ez az az időszak, amikor a tavaszra szánt palántákhoz, meleg helyen a magokat el lehet már vetni. Ilyenkor kell tehát előszedni a szabadföldi termesztésre szánt középkorai paradicsomot a palántanevelő ládákba, valamint elvethetjük az első spenótokat is. A korai káposztafélék magvai, a fejes saláta és tépősaláta is földbe kerülhet és ha még nem tettük vessünk el petrezselymet. De a csípős paprika is meghálálja, ha magjai ilyenkor kerülnek egy-egy cserép földbe.

 

(hellovidék.hu, bálintgazda.hu)