Változtatnának az iparűzési adó rendszerén

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
Módosítanának az önkormányzatok jelenleg legnagyobb bevételi forrását jelentő iparűzési adón. A Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén született határozattervezet a kormány támogatására vár, jelentette be a napokban Varga Mihály, akit az MTI idézett.

A pénzügyminiszter szerint az iparűzési adó átalakítására a gazdasági növekedés ösztönzése miatt van szükség. Mint fogalmazott, ez az adófajta megmaradt a kilencvenes évek keretei között. Több cég és szervezet jelezte az elmúlt években, hogy milyen hátrányai vannak az önkormányzati hatáskörben lévő adónak.

A tanács ülésén háromféle javaslat fogalmazódott meg. Az egyik az értékcsökkentés leírása az adóalapból, ami 850 ezer vállalkozást érintene. A kutatás-fejlesztési költségek levonhatóságának szélesítését – a tervek szerint ötszörös mértékben – 1800 vállalkozás tudná most igénybe venni. Végül napirenden van a feltöltési kötelezettség decemberről májusra tolása, ami a társasági adó esetében már megvalósult.

A tárcavezető azt mondta, hogy az önkormányzatok véleményét még kikérik erről az adóváltozási lehetőségről, és egyeztetnek a versenyképességi tanáccsal. Az önkormányzatok várhatóan nem fognak lelkesedni az ötletért, hiszen egyik jelentős bevételi forrásuk az iparűzési adó. Az elmúlt években egyébként is jelentősen csökkent a településeknek nyújtott támogatás, a feladatelvonások keretében.

Varga Mihály közölte, hogy a következő kormányülésen tájékoztatja a kormányt a javaslatokról. A pénzügyminiszter arra számít, hogy idén módosítják a törvényt, és még az idén, vagy jövő január 1-jétől életbe léphetnek a kedvezmények.

 

(MTI)