Fehércsokis fánkocskák

//Gál Tímea
Fehércsokis fánkocskák, fotó: Gál Tímea
Mi 9-en vagyunk testvérek. Amikor összegyűlik a család, szó se róla nem mondhatni, hogy kevesen lennénk. És persze ilyenkor eszünk, és eszünk és eszünk. Pont az ilyen alkalmakra tökéletes ez a süti, mert könnyű és nagyon finom. Ráadásul tálaláskor nem kell szeletelni, hanem mindenki maga intézheti a süti csenést a tálról.

Két érdekes elem is van a hozzávalók között. Rögtön itt van a „liofolizált málna”. Ez csak elsőre tűnik úgy, mintha a Gyűrűk Ura egyik varázsszere lenne. Ugyanis a liofilizálás során a gyümölcsöket fagyasztva szárítják, azaz ez egy tartósítási forma. Az ilyen cuccok íze pedig nagyon élénk, sőt inkább eleven. A „jégcukor” pedig olyan nagy nyomáson préselt cukor, amely sütés során nem olvad meg. Nem kell megrémülni, egyik sem egy vagyon, de fel lehet vele dobni a sütit.

 

Hozzávalók – kb. 20 darabhoz

Tészta

  • 50 g vaj
  • 125 ml víz
  • 7g kristálycukor
  • 3g só
  • 70 g búzaliszt
  • 2 db egész tojás

Krém

  • 400 ml 30% tejszín
  • 100 g fehér csoki
  • vanília rúd

Tetejére

  • kb. 150 g fehér csoki
  • sótlan pisztácia
  • (liofilizált málna) vagy jégcukor
Fehércsokis fánkocskák, fotó: Gál Tímea

Ennél az édességnél először a krém készül el, méghozzá előző este! A tejszínt a kikapart vaníliával és annak héjával felforraljuk. Ez után ki kell belőle ügyeskedni a vanília héjat, majd a forró tejszínt a csokira öntjük, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad a folyadék hőjétől. Fedő alatt egy éjszakát szundikál a hűtőben.

Másnap jöhet a tészta készítése. Ez égetett tészta. A vizet a vajjal együtt felfőzzük majd hozzá adjuk a sót és a cukrot is. Ha felforrt folyamatos keverés közben hozzá adjuk a lisztet és addig égetjük amíg egy pörzsréteg keletkezik a lábas alján… 2-3 perc! majd levesszük a tűzről és a tojásokat egyesével habverővel belekeverjük. Az első tojást nagyon gyorsan kell keverni, hogy a fehérje ne csapódjon ki.

A kész tésztát habzsákba töltjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi halmokat nyomunk, és előmelegített 200°C légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt arany barnára sütjük őket.

Amíg sülnek, aztán hűlnek a fánkocskák, elővesszük a hűtőből a krémet és jól kihabosítjuk.

A már kihűlt fánkok oldalába egy nyomócsővel kis lukat fúrunk és megtöltjük őket az édes krémmel!

Már csak az van hátra, hogy szépen kicicomázzuk a sütit. A már megtöltött fánkokat gőz fölött megolvasztott fehér csokiba mártjuk, és megszórjuk durvára tört pisztáciával és liofilizált málnával vagy jégcukorral.

Jó étvágyat!