Gyermekkorom Gyümölcstortája

//Gál Tímea
Retró gyümölcstorta
Az igazi, kellemes „retró” érzés engem egy fajta süti esetében fog el igazán, és ez a klasszikus gyümölcstorta. Ennek már az illatától a pici korom jut eszembe.

Pár évtizeddel ezelőtt ezt sokan oldották meg nagyon egyszerűen: boltból piskóta karika, porból krém, rá gyümölcs, meg zselatin, és boldog volt a család. Az én anyukán sohasem választotta ezt a megoldást, hanem mindig, mindet maga készített. Annyira szerettük az ízét, hogy mindig panaszkodtunk, KEVÉS! No, egyszer mindannyiunknak sütött egyet-egyet. Ez azért nagy kunszt, mert mi 9-en vagyunk testvérek!

 

Hozzávalók

Tészta

  • 120 g liszt
  • csipet só
  • 6 g sütőpor
  • 0,5 dl étolaj
  • 3 db tojás
  • 130 g cukor

Krém

  • 3 ek liszt
  • 2 ek cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 1 púpos ek vaj

Tetejére

  • gyümölcs
  • fél csomag tortazselé

Elkészítés

Egy teljesen egyszerű piskótát készítünk. A lisztet szitáljuk át és keverjük hozzá a sütőport és a sót. A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd egyenként óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját, bele csurgatjuk az olajat. A masszába forgatjuk a lisztes keveréket.

A 28 cm-es gyümölcstorta formát alaposan kikenjük vajjal és meglisztezzük.

Tipp: kevés vajat megolvasztunk és szilikon ecsettel kenjük a formába!

Ha pedig helyén a tészta, előmelegített 180°C sütőben kb. 30-35 perc alatt illatosra sütjük.

Amíg a sütő dolgozik, elkészíthetjük a krémet. A tojás sárgákat kisebb edényben kikeverjük egy kevés tejjel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék tejet. Gyakori kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ha kihűlt a cucc, belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat. A végeredmény egy lágy, világos, illatos krém lesz, ami ha kihűlt, úgy terül majd szét a szintén lehűlt piskótán, mint puha matracon a paplan.

Most jön a legjobb rész: borítsuk be egy gyümölcs özönnel a tetejét. Ebbe a munkába simán bele lehet vonni az addigra egészen biztosan nyakig maszatos gyereket is (mert naná, hogy ő nyalja ki a krémes tálat). A lényeg, hogy fedjük be minél alaposabban a torta tetejét. Persze friss gyümölcs helyett nagyszerű, a jól lecsepegtetett befőtt is (akár konzerv, akár a nagyié). A végére jön az utolsó lépés – ahogy az egyik barátom mondja – „a pimpelés”. A tortazselét a tasakon jelzett módon elkészítjük, és a tortára csorgatjuk, hogy csillogó felszínt kapjon.

Tipp: Kend szilikon ecsettel fel a zselét, két rétegben, és szépen csillogó lesz.

2 óra pihentetés után már szeletelhető is!

 

Jó étvágyat!