Pár évtizeddel ezelőtt ezt sokan oldották meg nagyon egyszerűen: boltból piskóta karika, porból krém, rá gyümölcs, meg zselatin, és boldog volt a család. Az én anyukán sohasem választotta ezt a megoldást, hanem mindig, mindet maga készített. Annyira szerettük az ízét, hogy mindig panaszkodtunk, KEVÉS! No, egyszer mindannyiunknak sütött egyet-egyet. Ez azért nagy kunszt, mert mi 9-en vagyunk testvérek!
Hozzávalók
Tészta
- 120 g liszt
- csipet só
- 6 g sütőpor
- 0,5 dl étolaj
- 3 db tojás
- 130 g cukor
Krém
- 3 ek liszt
- 2 ek cukor
- 3 tojás sárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 1 púpos ek vaj
Tetejére
- gyümölcs
- fél csomag tortazselé
Elkészítés
Egy teljesen egyszerű piskótát készítünk. A lisztet szitáljuk át és keverjük hozzá a sütőport és a sót. A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd egyenként óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját, bele csurgatjuk az olajat. A masszába forgatjuk a lisztes keveréket.
A 28 cm-es gyümölcstorta formát alaposan kikenjük vajjal és meglisztezzük.
Tipp: kevés vajat megolvasztunk és szilikon ecsettel kenjük a formába!
Ha pedig helyén a tészta, előmelegített 180°C sütőben kb. 30-35 perc alatt illatosra sütjük.
Amíg a sütő dolgozik, elkészíthetjük a krémet. A tojás sárgákat kisebb edényben kikeverjük egy kevés tejjel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék tejet. Gyakori kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ha kihűlt a cucc, belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat. A végeredmény egy lágy, világos, illatos krém lesz, ami ha kihűlt, úgy terül majd szét a szintén lehűlt piskótán, mint puha matracon a paplan.
Most jön a legjobb rész: borítsuk be egy gyümölcs özönnel a tetejét. Ebbe a munkába simán bele lehet vonni az addigra egészen biztosan nyakig maszatos gyereket is (mert naná, hogy ő nyalja ki a krémes tálat). A lényeg, hogy fedjük be minél alaposabban a torta tetejét. Persze friss gyümölcs helyett nagyszerű, a jól lecsepegtetett befőtt is (akár konzerv, akár a nagyié). A végére jön az utolsó lépés – ahogy az egyik barátom mondja – „a pimpelés”. A tortazselét a tasakon jelzett módon elkészítjük, és a tortára csorgatjuk, hogy csillogó felszínt kapjon.
Tipp: Kend szilikon ecsettel fel a zselét, két rétegben, és szépen csillogó lesz.
2 óra pihentetés után már szeletelhető is!
Jó étvágyat!