A bíróságok intézik márciustól a gyermekekkel való kapcsolattartás vitáit

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / freeograph
A gyámhatóság helyett a bíróság előtt lehet kezdeményezni 2020. március 1-től a gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtását.

Az Országgyűlés 2019. december 17-én elfogadta az erről szóló 2019. évi CXXVII. törvényt. Egyszerűen szólva, ha például elváltak a szülők, és a közös gyermekük esetében megállapított láthatás körül gond van, akkor a bíróságok az illetékesek márciustól.

A bírósági hatáskörbe tartozó új, polgári nemperes eljárást a kapcsolattartásra jogosult és kötelezett személy is megindíthatja a határozatban foglaltak megszegésétől számított 30 napon belül.

A bíróság azt vizsgálja, hogy a kérelmezett fél a határozatban foglaltakat felróható módon megszegte-e. Amennyiben ez megállapítható, a bíróság elrendeli a végrehajtást, és egyben önkéntes teljesítésre hívja fel a felet, írja közleményében a Pest Megyei Kormányhivatal.

Az önkéntes teljesítés elmaradása esetén a bíróság a törvényben meghatározott jogkövetkezményeket alkalmazhatja a mulasztó féllel szemben: rendőrségi közreműködést kérhet, vagy indítványozhatja a szülői felügyelet megváltoztatását, illetve feljelentést tehet kiskorú veszélyeztetése miatt.

 

(via: kormanyhivatal.hu)