Hozzávalók:
a tésztához
- 2 marék gluténmentes liszt
- 1 marék gluténmentes zsemlemorzsa
- 1 marék rizsdara
- 4 tojássárgája
- 20 dkg vaj (ha laktózmentesre cseréljük, még egy ételallergiával elbánhatunk)
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 marék kristálycukor
- 1 csipet só
a töltelékhez
- 5 marék áfonya
- 1 marék kristálycukor
a habhoz
- 4 tojásfehérje
- 10 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál keményítő
- 1 evőkanál balzsamecet (elhagyható)
Elkészítés:
A tésztához melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljük ki a tortaforma alját sütőpapírral. Az összes hozzávalót keverjük össze. Ha nincs kéznél konyhagép, csak morzsoljunk el az egészet egynemű tésztává, majd nyomkodjuk bele a sütőpapírral kibélelt tortaformába.
A töltelékhez tegyünk 5 marék áfonyát egy tálba, de évszaktól és a kedvünktől függően választhatunk hozzá meggyet vagy ribizlit is. Vegyesen talán még finomabb. (Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia) Szórjuk meg 1 marék kristálycukorral, keverjük össze, és kanalazzuk a cukrozott gyümölcsöt a tésztára. Majd az előmelegített sütőben 30 percig süssük.
Közben a habhoz a 4 tojásfehérjéből 10 evőkanál porcukorral és 1 evőkanál keményítővel készítsünk kemény tojáshabot. Ha fokozni akarjuk az élvezeteket, adhatunk hozzá 1 evőkanál balzsamecetet is.
Miután a süti fél órát sült, a hőfokot állítsuk 150 fokra, a tortaformát vegyük ki, kenjük a habot a süti tetejére, és az egészet tegyük vissza még 30 percre. Azután már készen is vagyunk. Van, aki forrón, van, aki langyosan, van, aki hidegen szereti. Csak ahogy jólesik!
Az ötletadó Petrik Adrien bogyós pitéje volt. Az övé semmitől sem mentes. Természetesen. (Petrik Adrien: Szemérmetlenül jól)