Habos áfonyás pite könyvajánlóval

//Lauránné Sziládi Gizella
Habos áfonyás pite, fotó: Lauránné Sziládi Gizella
A gluténérzékenység nagy teher, de próbáljunk meg kihívásként tekinteni rá! Készítsünk egyszerű és finom gluténmentes desszerteket! A habos áfonyás pite azért is tartozik a kedvenceim közé, mert nem szükséges hozzá mérleg. Ismerek olyan szakácskönyvet, ahol a szerző, a konyha levegőjének páratartalmától teszi függővé a hozzávaló mennyiségét, de az egy másik történet. (Körner András: Kostoló a múltból) Itt? Tudják, csak érzéssel!

Hozzávalók:

a tésztához

  • 2 marék gluténmentes liszt
  • 1 marék gluténmentes zsemlemorzsa
  • 1 marék rizsdara
  • 4 tojássárgája
  • 20 dkg vaj (ha laktózmentesre cseréljük, még egy ételallergiával elbánhatunk)
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 marék kristálycukor
  • 1 csipet só

a töltelékhez

  • 5 marék áfonya
  • 1 marék kristálycukor

a habhoz

  • 4 tojásfehérje
  • 10 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1 evőkanál balzsamecet (elhagyható)
Habos áfonyás pite, fotó: Lauránné Sziládi Gizella

Elkészítés:

A tésztához melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljük ki a tortaforma alját sütőpapírral. Az összes hozzávalót keverjük össze. Ha nincs kéznél konyhagép, csak morzsoljunk el az egészet egynemű tésztává, majd nyomkodjuk bele a sütőpapírral kibélelt tortaformába.

A töltelékhez tegyünk 5 marék áfonyát egy tálba, de évszaktól és a kedvünktől függően választhatunk hozzá meggyet vagy ribizlit is. Vegyesen talán még finomabb. (Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia) Szórjuk meg 1 marék kristálycukorral, keverjük össze, és kanalazzuk a cukrozott gyümölcsöt a tésztára. Majd az előmelegített sütőben 30 percig süssük.

Habos áfonyás pite, fotó: Lauránné Sziládi Gizella

Közben a habhoz a 4 tojásfehérjéből 10 evőkanál porcukorral és 1 evőkanál keményítővel készítsünk kemény tojáshabot. Ha fokozni akarjuk az élvezeteket, adhatunk hozzá 1 evőkanál balzsamecetet is.
Miután a süti fél órát sült, a hőfokot állítsuk 150 fokra, a tortaformát vegyük ki, kenjük a habot a süti tetejére, és az egészet tegyük vissza még 30 percre. Azután már készen is vagyunk. Van, aki forrón, van, aki langyosan, van, aki hidegen szereti. Csak ahogy jólesik!

Az ötletadó Petrik Adrien bogyós pitéje volt. Az övé semmitől sem mentes. Természetesen. (Petrik Adrien: Szemérmetlenül jól)

(dho)