Felhő szelet

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_felho-szelet02_dho_20230129

Felhő szelet. fotó: dho

A tél a nehézkesebb sütemények időszaka. Viszont ezekre is rá lehet unni, és ilyenkor jól esik egy könnyű, krémes, habos süti, Íme egy megoldás erre a problémára. Ez a felhő szelet. Ha tavasz vége lenne, csempésznék bele egy kis friss epret is a felső tésztaréteg alá. Ám ahogy a melléklet képek mutatják, enélkül is nagyszerű csemege. Egyébként ez azon ritka sütemények egyike, aminek a tésztájához vizet kell használni és zsírt. Ettől lesz ugyanis olyan könnyű, mint egy felhő.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 250 ml víz
  • 100 g zsír
  • 150 g liszt
  • 1 csipet só
  • 6 db tojás

a krémhez

  • 800 ml tej
  • 3 csomag vanília puding
  • 250 g vaj
  • 150 g porcukor

a habhoz

  • 500 ml habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
Felhő szelet. fotó: dho

Elkészítés

A tésztához felmelegítem a vizet, majd belerakom a zsírt, hogy elolvadjon. Majd hozzáöntöm a lisztet és egynemű tésztát keverek belőle. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Ezt félretesszük hűlni.

Addig elkészítem a krémet, amihez a tejbe öntöm a pudingport és egyszerűen kifőzöm. A szobahőmérsékletű vajat kikeverem a porcukorral, és ezt csak akkor adom majd a pudinghoz, ha az már kihűlt.

Ismét a tésztán van a sor. Ebbe egyesével belekeverem a tojásokat. Ha ez is megvan, akkor elfelezem a tésztát. Most jön a trükk. Egy tepsi (én 30×30 cm-est használtam) hátlapját lekenem zsírral és megszórom liszttel. Erre simítom rá a tészta egyik felét, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb.  20 percig sütöm. Ez idő alatt tilos kinyitni a sütő ajtaját, mert annyi lesz a felhőknek!

Az eredmény egy szép, hullámos lap lesz, amit óvatosan lecsúsztatok a tepsiről. A tészta másik felével is megismétlem a műveletet. Ha a lapok elkészültek és meghűltek, akkor kemény habot verek a tejszínből, amihez hozzáadtam a vaníliáscukrot. Fontos, hogy a tejszín legyen hideg, mert csak úgy lesz belőle jó hab.

És következzék az összeállítás. Az egyik tésztalap lesz az alja, így érdemes a nem annyira jól sikerültet választani. Erre rákenem a pudingos krémet, majd ennek tetejére a tejszínhabot. Végül befedem a másik tésztalappal. A tetejét porcukor szórással koronázom meg. És már szeletelhető és fogyasztható is.

Jó étvágyat!

(dho)