Hozzávalók (6 db-hoz):
- a tésztához
- 350g liszt
- 25g friss élesztő
- 75g cukor
- 50g mazsola
- 50g cukrozott narancshéj
- 2 evőkanál olívaolaj
- csipet só
- 1db tojássárgája
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 db tojásfehérje a kenéshez
a töltelékhez
- kb. 400 ml tejszín
- 75 g porcukor
- fél vaníliarúd kikapart belseje (vagy aroma)
Elkészítés:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt az egész mennyiségből elvett kanálnyi cukorral. A lisztet, a maradék cukrot és a kakaóport valamint a sót egy tálban összekeverjük, majd hozzáöntjük az élesztős tejet, az olíva olajat, mehet bele a tojássárgája is. Elkezdjük kidolgozni, majd nagyjából félidőben belekerülhet a mazsola és a narancshéj is. Addig dagasztjuk, míg sima felületű, nem ragacsos tésztát kapunk. Letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Ez után kicsit átgyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Kissé ovális cipókat formázunk belőlük, amelyeket átteszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd ismét letakarjuk és tovább kelesztjük kb. 20 percet, ezután lekenjük tojásfehérjével a tetejüket. 180°C-os előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a zsemléket. Hagyjuk őket teljesen kihűlni. Függőlegesen félbevágjuk őket, úgy, hogy az aljuk azért egyben maradjon, és nyithatóak legyenek, akár egy könyv.
A vágás mentén szétnyitjuk és megtöltjük a cukorral és vaníliával kemény habbá vert tejszínnel.
Jó étvágyat!