Édes, olasz zsemlék

//Gál Tímea
Édes, olasz zsemlék. fotó: Gál Tímea
Az olasz édességek igazi házi remekművek. Ellentétben sok más cukrászati iránnyal, ezek nem kacifántos csodák, hanem olyan csemegék, amelyek a családot, az otthont ünneplik. Nem kell elegánsan enni, és még mókás is, ha picit maszatosak leszünk tőlük. Elővettem a kedvencemet, egy töltött mini cipót, ami inkább zsemle. Egy könnyű, ízletes finomság.

Hozzávalók (6 db-hoz):

  • a tésztához
  • 350g liszt
  • 25g friss élesztő
  • 75g cukor
  • 50g mazsola
  • 50g cukrozott narancshéj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • csipet só
  • 1db tojássárgája
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 db tojásfehérje a kenéshez

a töltelékhez

  • kb. 400 ml tejszín
  • 75 g porcukor
  • fél vaníliarúd kikapart belseje (vagy aroma)
Édes, olasz zsemlék. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt az egész mennyiségből elvett kanálnyi cukorral. A lisztet, a maradék cukrot és a kakaóport valamint a sót egy tálban összekeverjük, majd hozzáöntjük az élesztős tejet, az olíva olajat, mehet bele a tojássárgája is. Elkezdjük kidolgozni, majd nagyjából félidőben belekerülhet a mazsola és a narancshéj is. Addig dagasztjuk, míg sima felületű, nem ragacsos tésztát kapunk. Letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Ez után kicsit átgyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Kissé ovális cipókat formázunk belőlük, amelyeket átteszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd ismét letakarjuk és tovább kelesztjük kb. 20 percet, ezután lekenjük tojásfehérjével a tetejüket. 180°C-os előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a zsemléket. Hagyjuk őket teljesen kihűlni. Függőlegesen félbevágjuk őket, úgy, hogy az aljuk azért egyben maradjon, és nyithatóak legyenek, akár egy könyv.

A vágás mentén szétnyitjuk és megtöltjük a cukorral és vaníliával kemény habbá vert tejszínnel.

Jó étvágyat!