A gazdák az aszályos év miatt az elmúlt évekhez mérve jóval szerényebb termést takarítottak be. Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője a Világgazdaságnak nyilatkozva elmondta, hogy ez már önmagában is árfelhajtó hatású. Ám a téli hónapokban egyébként is drágább szokott lenni a hagyma, a krumpli és a gyökérzöldség, most viszont ez fokozottan lesz igaz. Ezeket az árukat ugyanis tárolni kell, ami sok esetben magas energiaigényű, így ez a mostani energiaválságban tovább emeli az árakat.
„Ezért a termelők többsége most azon gondolkodik, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt” – mutatott rá a szakember.
A vásárlók Lédó Ferenc szerint a nyáron még el tudták fogadni a megnövekedett termelési költségeket, azonban mostanra a legtöbb magyar háztartás visszafogta kiadásait. A termelők így attól tartanak, hogy a megnövekvő tárolási költségeket már nem tudják beépíteni az áraikba. Így megszabadulnának az árutól.
„Az egyszerű tárolókban karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldségeket. Ezt követően azonban már speciális hűtőtárolóra van szükség ahhoz, hogy a termék megőrizze a minőségét.”
Túlkínálat azonban ennek ellenére sem lesz, hiszen nemcsak idehaza, hanem külföldön is jóval szerényebb volt az idei termés. A határokon túlról behozott zöldségekre pedig nem a tárolás, hanem a szállítás jelentős költsége rakódik rá. Míg például tavasszal 100 forint volt egy kiló spanyol paprika szállítási költsége, ma már 200-300 forintra rúg ez az összeg, írja a lap.