Pisztáciás-málnás tekercs

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_pisztacias-malnas-tekercs01_gal-timea_20220904

Pisztáciás-málnás tekercs, fotó: Gál Tímea

A pisztácia egy igazi, történelmi növény és termés. Már időszámításuk előtt 6 ezer évvel is termesztették a mai Törökország területén. Imádták a Rómaiak is. Nem csoda, hogy mind a mai napig szeretjük ropogtatni. De sütikben is nagyszerű alapanyag, különleges ízével és állagával. Kezdjünk velük mi is valamit, sőt összeházasítjuk a málnával.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 2 db tojás
  • 18 g porcukor
  • 20 g liszt
  • 15g olvasztott vaj
  • 60 g finomra darált pisztácia
  • 1 db tojásfehérje
  • 70 g cukor

a töltelékhez

  • Málna lekvár
Pisztáciás-málnás tekercs, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A darált pisztáciát elkeverjük a liszttel és keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az egész tojást és a porcukrot, majd habosítani kezdjük, míg könnyű levegős masszát kapunk. Az olvasztott vajat fokozatosan hozzáadagoljuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és két részletben óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és kenőkéssel kb. 25X30 cm-es nagyságúra kenjük ki. 180° C-os előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

A sütőből kivéve rögtön ráhelyezünk egy sütőpapírt és átfordítjuk és óvatosan lehúzzuk róla az a sütőpapírt amin sütöttük, visszatesszük rá és feltekerjük, hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt lapot kitekerjük, levesszük a sütőpapírt és ízlés szerint megkenjük lekvárral, majd újra feltekerjük, sütőpapírral betekerjük. Nagyjából két órányit pihentetjük a hűtőben, majd ez után szeleteljük.

Jó étvágyat!