Hivatalosan is átadták Dunaharaszti új óvodáját

//Berényi Attila
A kisovisok harangjátéka a Kisharang református óvoda átadóján. fotó: dho
Összesen 6 csoportban, 150 gyermeket tud fogadni a Dunaharaszti Kisharang Református óvoda, amelynek hivatalos átadóját és felszentelését a hétvégén tartották.

A Paál László utcában álló épületet kevesebb mint egy év alatt húzták fel arra a telekre, amelyet Dunaharaszti Város Önkormányzata adományozott a Református Egyháznak. A beruházást az „Országos Óvoda Program” keretében támogatta az állam is, de a Dunaharaszti Református Gyülekezet tagjai is több millió forinttal segítették azt. Az, hogy Dunaharasztin megépülhessen a Kisharang Református Óvoda 1,2 milliárd forintba került.

Szalagvágás az átadón. fotó: dho

„… a mi településünk olyan település, ahol öt óvoda is kevés és a szülőknek nem kis problémát okoz a gyermekek elhelyezése…”

mondta a megnyitón Faragó Csaba. A dunaharaszti református lelkipásztor kiemelte, hogy éppen ezért lett az immár hatodik ovi – az eredetileg tervezett 4 helyett – 6 csoportot befogadó intézmény, ahol keresztény szellemben nevelik a gyerekeket.

Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke. fotó: dho

Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke úgy fogalmazott, hogy

„… A mi gyermekeink, akik azt, amit itt kapnak tovább viszik és sugározzák a hírt: jó lesz ebbe az óvodába járni, jó a családban élni, jó Isten szeretetében lenni, jó ebben az országban boldogulni – leginkább a felnőtteknek mondom – még akkor is, ha most bizony, nagyon sok mindenből kevesebb lesz.”

Dr. Fürjes Zoltán, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a református óvodaprogram 66 intézmény felépítését tűzte ki célul, és ennek egyik fontos állomása a Dunaharaszti intézmény átadása is. A program 2017-ben indult el, amikor még Balog Zoltán református püspök az Emberi erőforrások minisztere volt.

Pánczél Károly, parlamenti képviselő. fotó: dho

Pánczél Károly, a térség parlamenti képviselője beszédében kiemelte, hogy Dunaharasztin egy újabb intézmény tudja kielégíteni a családok igényeit. Emlékeztetett, hogy a Paál László utcában a város új oktatási centruma jön létre, hiszen a most átadott ovitól nem messze egy új bölcsőde épül majd, és a tervekben szerepel, szintén egy kormányzati programon belül, egy 24 tantermes általános iskola is.

Dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere. fotó: dho

Dr. Szalay László polgármester kiemelte, hogy a városvezetés egyik alapelve, hogy a település életét segítő fejlesztő szervezeteket, civil közösségeket, egyházakat valamilyen módon támogassa, segítse.

„ … A városnak nagyon fontosak a gyerekek. … Ezért is nagy öröm, hogy a városunk egy ilyen intézménnyel gyarapszik….” – hangsúlyozta a városvezető.

A Dunaharaszti Kisharang Református Óvoda épületét Ekler Dezső Ybl díjasz építész tervezte. Az intézményt szerkesztőségünk egy rövid kisfilmben mutatta be.

(dho)