Mézes szelet

//Gál Tímea
Mézes szelet
Íme eljött az advent, a nagy visszaszámlálás karácsonyig. A készülődés időszaka ez. Így jól jön egy olyan süti, amely jó sokáig eláll, és még finom is. A mézes szelet egy nagy klasszikus, sok helyütt a nagyi, vagy dédi receptje alapján készítik. Íme az enyém, amely nagyon jól bevált.

Hozzávalók:
a tésztához

  • 300 g liszt
  • 75 g porcukor
  • 100 g méz
  • 1 db tojássárgája
  • 120 g vaj
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk mézeskalács fűszerkeverék

a krémhez

  • 300 ml tej
  • 75 g liszt
  • 150 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 db vaníliarúd

a díszítéshez

  • porcukor
Mézes szelet. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat, a mézet és az egészet összegyúrjuk. Ha kész, akkor egy éjszakára, fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.

Másnap lisztezett munkafelületen átgyúrjuk. Négy egyenlő részre osztjuk a tésztát és mindegyiket kb. 5 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe kerülnek egyesével, és 170° C-os előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük őket.

A krémhez a tejbe belekaparjuk a vanília belsejét, belekeverjük a lisztet és sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. A vajat a porcukorral kikeverjük majd a kihűtött krémmel csomómentesre keverjük.

Nincs más hátra, mint összeállítani. A krémet 3 részre osztjuk  és betöltjük vele a lapokat, a tetejét megszórjuk porcukorral és puhulásig hűtőbe tesszük.

Jó étvágyat!

Mézes szelet. fotó: Gál Tímea