Kelt kuglóf

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_kuglof1_dho_20201101

Kelt kuglóf, fotó: dho

Szürke, párás idős van. És ilyenkor, az egésznapos csatangolás, a temetőlátogatás után jól esik egy szívet melengető finomság. Olyan édesség következik ma, ami pont jó a „bekuckózáshoz” egy nagy bögre, forró kakaóval. Már az is nagyszerű, amikor sütés közben az édes, vaníliás illat átjárja az otthont, és a lelket. Pont olyan lesz, mintha a nagyi csinálta volna.

Hozzávalók:

  • 1,5 dl langyos tej
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • csipet só
  • 1 citrom/ vagy narancshéja
  • 2 tojás
  • vanília aroma
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek sütőrum
  • 2 ek kakaópor
  • egy kis marok mazsola
Kelt kuglóf, fotó: dho

Elkészítés:

Mivel kelt tésztával dolgozunk, fontos a hozzávalók hőmérséklete. Azaz minden legyen szobahőmérsékletű, a tej pedig langyos!

Az élesztőt az imént emlegetett langyos tejben egy teáskanálnyi cukorral felfuttatjuk. Ez után a többi hozzávalóval (kivéve a kakaóport és a mazsolát), egy könnyű tésztát dagasztunk. Ha ez megvan, elfelezzük és az egyik adagba kerül a kakaó és a mazsola.

A két féle tésztát a duplájára dagasztjuk. Majd egy alaposan lisztezett felületen egyformára nyújtjuk és egymásra fektetjük a világos és a barna részeket. Feltekerjük – pont mint egy ruhát – és a két végén, egymással ellentétesen óvatosan megcsavarjuk. Szilikonos sütőformában fektetjük, majd immár másodjára kelesztjük, ismét a duplájára. Ha ez megvan, 180 fokos, előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük.

A formában hagyjuk hűlni, mert így több nedvesség marad benne.

Egy szép tányérra borítjuk, porcukor a tetejére!

Tipp: Aki nem szereti a mazsolát, akár kandírozott narancs vagy citromhéjat is tehet bele, vagy kimaradhat ez a rész, ahogy a kakaóporos szétválasztás sem kötelező.

 

Jó étvágyat!