Mindenszentek napja van!

//Tóth Gábor
mindenszentek_fresko_freepik_20201101

Képünk illusztráció, forrás: freepik

November 1-je, mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja. Hazánkban a katolikusoknál ez úgynevezett kötelező egyházi ünnep. Ez azt jelenti, hogy az egyház előírása szerint a híveknek kötelező részt venniük a szentmisén. A protestánsok ezen a napon az elhunytakról emlékeznek meg.

A „Mindenszentek” vagy „Mindenszentek napja” a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén tart, egyben a megdicsőült Egyház ünnepe. A hagyomány szerint egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette. A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe Magyarországon 2000-től újra munkaszüneti nap, emlékeztet a wikipédia.

Nem tévesztendő össze a halottak napjával, egyháztanilag a szenvedő Egyház ünnepével.

Sok európai országban – köztük Magyarországon és valamennyi magyarlakta területen – szokás, hogy ebben az időszakban az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak Mindenszentek napján, illetve a halottak napján. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a „temetők nagy keresztjénél, a mindenki keresztjénél” elimádkozzák a mindenszentek litániáját, és megáldják az új síremlékeket. Magyarország egyes vidékein régebben harangoztattak is a család halottaiért.

Dunaharasztin ma a vasárnapi miserend van érvényben, derül ki a plebi.hu információiból. A szentmise délután 5-kor kezdődik.

(wikipedia, plebi.hu)