Pikk-pakk rétes

//Gál Tímea
pikpakretes-vasarnapisuti1_gal-timi

Pikk-pakk rétes, fotó: Gál Tímea

Íme egy olyan édesség, amely tényleg nagyon-nagyon gyorsan készen van, ráadásul a tésztája is különleges: tortilla! Ez egyébként egy mexikói kenyérféle, amelyet általában kukoricalisztből készítenek, de Észak-Mexikóban a búzalisztes variációt szeretik. Jó sok hússal és zöldségekkel készítve laktató ebéd. Most viszont édességet készítünk belőle, amit nem macerás elkészíteni. A tortilla a legtöbb boltban kapható, így nyugodtan lehet dolgozni ezzel a már kész összetevővel, bár akinek van kedve maga is elbíbelődhet otthon az elkészítésével.

Hozzávalók:

  • 4db tortilla lap
  • 250 g tisztított alma
  • 250 g tisztított körte
  • 20 g vaj
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 csipet fahéj
  • fél citrom leve

A sütéshez:

  • tojásfehérje
  • étolaj
  • 2 tk fahéj
  • 3 ek kristálycukor

A tálaláshoz olvasztott csoki és vanília fagyi.

Pikk-pakk rétes, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

A megtisztított almát és körtét kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy edényben megolvasszuk a vajat és rádobjuk a gyümölcsöt, rászórjuk a cukrokat és a fahéjat. Amikor megpuhult ráfacsarjuk a citrom levét. El kell főzni a gyümölcs levét szinte teljesen akkor van kész és kihűtjük.

Már majdnem készen vagyunk! Most a tortilla lapok szélét megkenjük a tojásfehérjével, a közepére hosszában tölteléket halmozunk és összehajtjuk. Először a jobb oldalát hajtjuk a töltelékre aztán a felsőt az alsót és végül a balt.

Hajtási oldallal lefelé tegyük a forró olajba és megforgatva arany barnára süssük ki. Egy tányérba keverjük össze a fahéjat a cukorral és sütést követően azonnal hempergessük meg benne.

Olvasztott csokival leöntve tálaljuk. Vanília fagyival is isteni.