Medárd napja, az egyik legismertebb időjósló nap van

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / Kireyonok
A legtöbbek által ismert jóslat szerint, ha ezen a napon esik, akkor 40 napig esik. Nos, ma lesz csapadék, a folytatást aztán meglátjuk. Egy biztos, Medárd napjához számtalan babona kötődik.

Szent Medárd frank származású, katolikus püspök volt a VI. században, a flandriaiak megtérítője. Legendája az esőzéssel kapcsolódik össze. Gyermekkorában egy feje fölött szálló sas védelmezte őt az esőtől, felnőtt korában pedig, amikor egy duhaj, mulatozó társaságot nem tudott szép szóval megfékezni, esőért fohászkodott, így végül a csapatra hirtelen lezúduló és 40 napig tartó eső vetett véget a tivornyának, emlékeztet az eumet.hu. A 40 napos eső hiedelme egyébként valószínűleg a bibliai özönvízre vezethető vissza.

Medárd napjának időjárásából nagyon sok következtetést vontak le eleink, emlékeztet a sokszínűvidék:

  • Ha nem esik ezen a napon, akkor negyvennapos szárazság következik és édes bortermés várható.
  • Ha negyven napig esni fog, akkor a fű szépen kihajt, sok szőlő terem majd, de a bor savanyú lesz, a széna viszont bőséges.
  • Medárdus napja, ha tiszta, nem jő a rossz idő vissza.
  • Medárd előtt ne várj nyárt, utána dér nem tesz kárt.
  • Medárd, ha sírni kezd, 40 napig nem hagyja abba, de ha Medárd nem sír, 40 napig nem is fog.

A népi hiedelmek szerint:

  • Ha e napon megfürdetünk egy kakast, nyomban megnyílik az ég, és ömleni kezd belőle az eső.
  • Ilyenkor tóban, folyóban óvatosan fürödjünk, mert a vizek királya és minden vízszellem ezen a napon szedi áldozatait, így könnyen bajba kerülhetünk.
  • A néphagyomány szerint Medárd napja a len és a káposzta vetésének napja.
  • A vakondokok túrásából, a békák járásából és kuruttyolásából következtettek az esőre, sőt azt is tartották, ha a tyúkok intenzíven fürödnek a porban, biztos esni fog.

Ami pedig a mára vonatkozó tényleges időjárás előrejelzést illeti. A met.hu szerint közepesen és erősen felhős idő lesz a jellemző, emellett a legtöbb helyen összességében azért több órára kisüt a nap. A Dunától keletre többfelé, a Dél-Dunántúlon elszórtan várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A Dunántúl északi és nyugati részén helyenként fordulhatnak elő záporok. Az északnyugati, nyugati szél időnként megélénkül, Nyugat-Magyarországon meg is erősödik. Emellett zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 30 fok között alakul.

 

(sokszínűvidék, eumet, met.hu)