Csokis lávasüti vanília fagyival

//Gál Tímea
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Csokis lávasüti vanília fagyival
Idézzük fel gyorsan együtt, milyen csokit is szeret Gombóc Artúr, Csukás István egyik legismertebb mesefigurája! Szóval, arról híres, hogy szereti: A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon. Ám ha ismerte volna a csokis lávasütit, csak azt választaná! Főleg ma, Gyereknapon!

Hozzávalók (6-8 db muffin formához):

  • 4 tojás (200 g)
  • 150 g étcsokoládé
  • 135 g kristálycukor
  • 135 g puha vaj
  • 40 g búzaliszt
  • 22 g keményítő
  • + vaj és liszt a formák kikenéséhez és szórásához
  • a töltelékbe 12-16 kocka étcsoki
  • a tálaláshoz vanília fagyi
Lávasüti, fotó: Gál Tímea

A muffin formákat kenjük ki vajjal és szórjuk meg liszttel, persze a felesleget ki kell ütögetni belőle. Aki parázik attól, hogy mégis beleragad a formába a süti, az nyugodtan használjon papír kupszlit – bár ez esetben a tányéron nem lesz olyan látványos a végeredmény.

A tojást a cukorral vízgőz fölött verjük gépi habverővel addig amíg ujjunkkal megérintve kissé melegnek érezzük, vagyis csípősre melegítjük. Ezután vegyük le a gőzről és verjük tovább a gépi habverővel amíg teljesen ki nem hűl. Egy másik fémtálban most a csokit ugrasztjuk a vízgőz fölé, megolvasztjuk, és hozzá adjuk a puha vajat.

Óvatosan forgassuk a lisztet és a burgonyakeményítőt a tojásos keverékbe majd dolgozzuk bele a csokis keveréket is, spatulával.

Közben már be is lehet kapcsolni a sütőt, hogy előmelegedjen. 190°C-ra lesz szükségünk. Addig szépen elkezdhetjük a csokis keveréket a formába tölteni. Először mindegyiket csak félig. A legjobb egy merőkanalat használni erre, vagy egy műanyag kiöntőt – persze így is ki fog csöppenni egy pici a konyha pultra. Mindegyik félig teli forma közepébe tegyünk két kocka csokit, majd takarjuk be a maradék masszával mindegyiket. Lényeges, hogy ne felejtsünk el ez után kurjantani egyet, hogy: „Ki szeretné kinyalogatni a tálat?” Tuti lesz rá jelentkező!

Mindössze 10-12 percig kell sütni, majd 5 percig pihentetni a formákban és azonnal tálalhatóak. Sőt ezeknél kifejezetten fontos, hogy forróak legyenek. Egyszerűen mennyei, ahogy a tányéron a hideg vanília fagyi (ugyanis ezzel kínáljuk) mellett ott van ez a tűzforró csemege, és ahogy belevágunk előbuggyan belőle a hihetetlen csoki láva.

Jó étvágyat!