Zserbó, ahogy én szeretem

//Gál Tímea
vasarnapisuti_zserbo01_gal_timea_20200223

Zserbó, fotó: Gál Tímea

A zserbó egy nagy klasszikus. Amolyan igazi „nagyi süti”. Már a neve is olyan, hogy a finoman mintázott desszertes tányérokon, vasárnap délutáni csendes csevegés közben pihegő finomság jut az eszembe. Igazi vendégváró csemege, mivel egy éjszakai magányra kell kárhoztatni, hogy puha és igazán finom legyen.


A zserbó egy ízig vérig magyar sütemény. Vitatott az eredete, de a legtöbben úgy tartják, Gerbeaud Emil, svájci cukrászmester alkotta meg, és ez alapozta meg a pesti Gerbeaud cukrászda hírnevét. Egy másik történet szerint az 1958-as brüsszeli világkiállítás alkalmából alkották meg a zserbót. Az biztos, hogy a híres cukrászcsalád nevének magyaros leirata a sütemény neve. Na ennyit a történelemről, most pedig süssünk!

 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 450 g liszt
  • 200 g zsír
  • 50 g cukor
  • 20 g élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • csipet só

Tölteték:

  • 400 g barack lekvár
  • 100 g cukor
  • 200 g darált dió

Tetejére:

  • 200 g étcsokoládé
  • 2 ek étolaj
Zserbó, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

Az összetevőkből már látszik, ez bizony egy régi recept. És tessék nekem hinni, a zsír nem cserélhető, ragaszkodjuk hozzá! Ettől lesz olyan igazi „békebeli”. Persze lehet választani sertést, vagy szárnyas zsírt is. Szóval ezt elmorzsoljuk a liszttel. Majd ehhez adjuk a tejfölt és az abban előzőleg elkevert élesztőt. Könnyen gyúrható tészta lesz a végeredmény, ezt pedig 3 egyenlő részre kell osztani.

A krém nem egy nagy kaland: egyszerűen össze kell keverni a hozzávalókat. Ha barna cukrot használ, akkor picit karamellesebb, teltebb ízű tölteléket kaphat.

A tésztából nagyjából 20×30 cm-es lapokat nyújtunk és az elsőt egy előzőleg bezsírozott és belisztezett sütőlemezre fektetjük. Jöhet a töltelék első fele, szépen, egyenletesen elkenve, majd erre a második tésztalap. Megint töltelék és végül megint tészta.  180° C-os, előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A tésztát nem szabad keleszteni és elősütni – így lesz jó szaftos.

Érdemes a sütőből kivett sütit pihenni hagyni egy fél órára, hadd hűljön meg. Ha ez megvan, vízgőz felett az olajjal összeolvasztjuk a csokit, és ezt ráöntjük a tetejére. Jusson belőle mindenhová! Na most jön a nehéz rész: egy éjszakára el kell felejteni az alkotásunkat, mondjuk elrejteni a család elől a spájzba, és megvédeni a majszolástól. Ennyi pihenés kell a zserbónak, ugyanis kellemesen meg is puhul, és összeérnek az ízek. Ezután szép, egyenletes darabokat lehet belőle szeletelni. Nálunk egyébként a széle a legnagyobb kincs, mert azt csak úgy  fel lehet zabálni, még akkor is, ha nem érkeztek meg a vendégek!

 

Jó étvágyat!