Törvény védi meg a franciáknál a kakaskukorékolást és a trágyaszagot

//Berényi Attila
kakas-kukorekol_freepik_20200223

"Jó reggelt!" - Képünk illusztráció, forrás: freepik

Franciaországban törvényt hoznak azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei. Az ok: sok városból vidékre költöző indított pert a kakasok hangos kukorékolása és a trágyák terjengő szaga miatt.

A magyarmezőgazdaság.hu portál írása mintha Dunaharaszti egyik mindennapos konfliktusát írná le tűpontosan.

A cikk szerint a vidékre költöző francia városlakók nehezen szembesülnek azzal, hogy a falusi csendet kakasok kukorékolása, birkák bégetése, harangok zúgása töri meg, a reggeli levegőbe pedig némi takarmány- és trágyaszag is vegyül. A volt városlakók képesek voltak hosszú és abszurd perekbe bonyolódni, és a bíróságok volt, hogy a javukra döntöttek.

„Sok kakast csak az internetes petíciók mentettek meg a fazéktól. Több alperes számára a bírósági ítélet a termelési profil megváltoztatását vagy akár a gazdálkodás megszüntetését írta elő.”

Most szeretnének pontot tenni a civakodás végére, ezért a francia nemzetgyűlés elé került egy törvénytervezet, még pedig azért, hogy jogszabályokban állapítsák meg, mely vidéki településeken milyen érzékszervi hatásokat kötelesek eltűrni a vidéki életre vágyó polgárok. Ennek a jogi eljárásnak az abszurd, és kiszámíthatatlan konfliktusokat kell lezárnia a különböző tartományokban.

Az új törvényben érzékszervi örökségnek nevezik azokat a hangokat és illatokat, amelyek nem tekinthetők a vidéken zavarónak vagy kellemetlennek.

„Érzékszervi örökség” – Képünk illusztráció, forrás: pixabay / Antranias

A tervezet tartalmazza az összes régióra jellemző zajok és szagok teljes listáját. A törvény életbe lépése után a hegyvidéken a juhok bégetése vagy kecskék mekegése is az örökség része lesz, ugyan úgy, mint az alföldi területeken a folyékony trágya és a szarvasmarhák „illata”. És azután a templomi harangok zúgása miatt sem lehet majd perelni.

 

(via: magyarmezőgazdaság.hu)