Haraszti túrótorta

//Berényi Attila
Haraszti túrótorta, fotó: dunaharaszti online
Ezen a héten is egy olyan sütivel érkezünk, ami észvesztően finom, és a diétába is beleillik.

A Haraszti túrótorta saját ötlet, és a New Work-i sajttorta adta hozzá az ihletet. Nem kell bele drága krémsajt, elég csak a jóval olcsóbb túró (amit naná, hogy Harasztin vettem), és az alapjául szolgáló tésztát most duplán hasznosítjuk.

 

Hozzávalók a süti alaphoz:

  • 150 g mandulaliszt
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3 evőkanál édesítőszer (én eritritet használok, de ugyanolyan jó a xilit vagy másik fajta is)
  • 1 csipet só
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 3 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál rumaroma

 

Hozzávalók a krémhez:

  • 500 g túró
  • 150 g evőkanál édesítőszer (itt is eritritet használok, de helyettesíthető ahogy fent is)
  • 3 evőkanál mandulaliszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 2 dl tejföl
  • kevés vanília aroma
Haraszti túrótorta, fotó: dunaharaszti online

Elkészítés

A tészta elkészítése rém egyszerű: össze kell keverni alaposan a hozzávalókat! És kész! A fenti mennyiség sok lenne a sütihez, viszont nagyszerű keksz készülhet a feléből: csak kis golyókat kell belőle formázni és ellapogatni. Ezek a kis korongok aztán egy sütőpapírral kibélelt tepsire kerülnek, és 150 fokos sütőben 5 perc alatt készen is vannak. Ha kihűltek, akár egy hónapig is békésen elvannak.

A tészta másik fele kerül a torta alapjába. Ezt egy kisebb tortaformába öntöm (amelyet sütőpapírral béleltem), és egy kanál domború fele segítségével elegyengetem az alján. Elsőre úgy fog tűnni, hogy nem lesz elég, de nem szabad feladni. Ez pont annyi amennyi kell, és csak vékony tészta alapra van szükségünk. Ez is mehet a sütőbe nagyjából 5-6 perces elősütésre.

Míg sül, összedobon a krémet: egy keverőtálba, nemes egyszerűséggel beledobálom az összes hozzávalót, és egy botmixerrel alaposan átdolgozom a cuccot. A lényeg, hogy egy egynemű, folyós, édes krém legyen a végén. Ezt aztán az elősütött tésztára borítom, azon melegében. 170 fokra előmelegített sütőben 50-55 percig sül a torta. Akkor van kész, ha a torta széle stabil, de a közepe egy kis rázogatásnál még meg-meg remeg, azaz nem sült meg teljesen. Ugyanis mire kihűl, stabil, krémes csoda lesz belőle.

Jól áll neki, ha mondjuk málnából (akár mélyfagyasztott) készítünk hozzá egy kis öntetet. Egy maroknyi málnát egy kanál édesítővel nyakon lódítva 5 percig kell főzni, úgy hogy ne az összes málnaszem legyen pépes, maradjanak kis darabkák. A kihűlt tortára ez a málna-csoda már csak akkor kerül, amikor szeletekre vágva a tányéron díszeleg.

Haraszti túrótorta, fotó: dunaharaszti online

Jó étvágyat!