Suliknak szerveznek elsősegélynyújtó versenyt

//Berényi Attila
elsosegely_freepik_rawpixel_20200126

Képünk illusztráció, forrás: freepik / rawpixel

Egyre inkább elvárt, alaptudássá nemesül az életmentés, elsősegélynyújtás. Az Országos Mentőszolgálat ezt minden eszközzel igyekszik támogatni, most például egy verseny szervezésével. Közben egy nagyon hasznos applikációt is ajánl az MOSZ mindenkinek.

Akár dunaharaszti általános és középiskolák is jelentkezhetnek az Országos Elsősegély-ismereti versenyre. A csapatok két fordulón vesznek részt, az első körben online feladatsorokat oldanak meg, ezután pedig a döntőbe jutott csapatok már speciális helyszíneken adhatnak számot tudásukról. A megoldáshoz a versenyzők, a közelükben lévő mentőállomásokra is ellátogatnak. Nevezés és feltételek az iskolaiversenyek.hu oldalon!

Közben elindult a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat új, ÉletMentő elnevezésű applikációja, amely gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a segélyhívást. Az applikáció amellett, hogy pontos helymeghatározást tesz lehetővé, és megjeleníti a mentők számára az előre feltöltött egészségügyi adatokat, tartalmazza a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertár, kórház, defibrillátor helyét, valamint része egy elsősegélynyújtó kisokos is.

Az ÉletMentő alkalmazás egyik nagy előnye, hogy tárolja az előre feltöltött egészségügyi adatokat, amelyeket segélyhívás során a mentők rendelkezésére bocsát, így a fontos tudnivalók azonnal rendelkezésre állnak. Az ÉletMentő applikáció hívásai ugyanúgy „klasszikus” segélyhívások, de már a hívás fogadásakor rendelkezésre áll és a monitoron látható egy digitális adatcsomag is. Az ÉletMentő kialakítása ikonokon alapul, így akkor is használhatjuk, ha éppen beszédképtelenek vagyunk, vagy nem értjük a nyelvet. Na és persze minden mobilszolgáltatón keresztül működik.

Az ÉletMentő applikáció az összes magyarországi mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen elérhető a Play Áruházból és az App Store-ból.