A tojáslikőr egy olyan csemege, amit a nagyi is szívesen elkortyolgat a nagy vacsora után, és némi húzodozás után a család férfi tagjai is kedvelni fogják. Viszont nem árt óvatosan bánni vele, mert bizony gyorsan megárthat.
Hozzávalók
- 5 db tojássárgája
- 20 dkg porcukor (és barna cukorra váltom ki)
- 4 dl tej
- 2,5 dl habtejszín
- 4 cs vaníliás cukor
- 10 csepp vanília aroma
- 4 dl vodka
A tejet a tejszínnel, a vaníliás cukorral és a cukorral alaposan felmelegítjük, félretesszük hűlni.
A tojássárgákat kikeverjük, a végén mehet bele a vanília aroma. Folyamatos kevergetés közben a kissé már meghűlt tejes egyvelegből hozzá csurgatok egy picit. Ez a hőkiegyenlítés miatt kell, mert ugye az édes rántotta, nem túl karácsonyi eledel. Majd még tovább hígítom a tojássárgáját, természetesen folyamatos kevergetés mellett. Ha már kiegyenlítettem a hőmérsékletet, akkor az egészet össze lehet önteni. Végül mehet bele a vodka!
A kész itókát üvegekbe töltöm, és hagyom állni, hűtőben tárolandó. Amint meghűlt már fogyasztható. Egy hétnél tovább azért ne tartogassuk, és naponta ajánlatos megforgatni. Bár egy nagyobb családban esélye sincs ennyi időn keresztül megmaradni.
És egy jó tanács: a tojásfehérje egy zacskóban mehet a mélyhűtőbe, szilveszterre nagyszerű Pavlova torta készülhet belőle!