Harasztin készül az ország egyik legjobb sajtja

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik, Donatella Tandelli
A kézműves sajtműhely vezetőjét Ficsor Árpádot a Hello Vidék portál faggatta. Az ő gondos kezei közül került ki az idei országos Sajtmustra egyik legkiválóbb sajtja.

Ficsor Árpád 1997 óta mezőgazdasági vállalkozó. A farmon a takarmánytól a végtermékig, azaz az aranyérmes sajtig mindent saját maguk állítanak elő. A sajtkészítés mesterségét Svájcban tanulta, majd a tudását itthon fejlesztette tovább. Magyartarka tehenek pasztőrözött tejéből készíti a sajtokat, amelyhez magyar, holland, francia és svájci oltókat és kultúrákat használnak, sajtjainkat 8-10 kg-os gurigákban 2-12 hónapig gondosan ápolva és tárolva érlelik, áll a Hello Vidék cikkében.

A „Paraszt Sajt” márkanév alatt forgalmazott sajtok nemcsak sorra zsebelik be a díjakat és elismeréseket, de az ország legmenőbb, éttermei is tőlük vásárolnak sajtokat, vevőik között Michelin-csillagosok is találhatóak. A hazai sajtvilág egyik legrangosabb versenyén, a Sajtmustrán legutóbb a manufaktúra „Svájcer” néven kapható félkemény sajtja szerzett aranyérmet.

A Dunaharaszti határában található gazdaságban magyartarka fajtájú teheneket tartanak. A takarmányt 220 hektáron zömében bérelt földeken, egy bio program keretében termelik meg. Az istállóikban külön csoportban vannak azok a tehenek, akiknek a tejéből sajt készül. Ők vegetációs időszakban, azaz tavasztól őszig legelőfüvet legelnek, és mellette tetszés szerint az istállóban szénát fogyaszthatnak. Az állatokat pedig az országban egyedülálló módon, fejőrobotok fejik. Az új gépnek köszönhetően a tehenek szabadon mozoghatnak az istállón belül, maguk választhatják meg a fejőrobot felkeresésének idejét, illetve a takarmányfelvétellel és pihenéssel töltött idő hosszát.

Hogy hogyan készítik a sajtot, mennyire kerülik a mesterséges anyagokat Dunaharaszti innovatív gazdaságában, azt megtudhatja a Hello Vidék cikkéből.

 

(via: hellovidék)