A receptben szereplő mennyiségből – mert most már tudom – simán lehet két kisebb sütit készíteni. Akkor kissé elegánsabb lesz a végeredmény.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 5 dkg friss élesztő
- 20 dkg olvasztott vaj
- 8-10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2,5 dl tej
- 1 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja
- 1 kupica barna rum
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- csipetnyi őrölt szegfűszeg
- csipetnyi só
- 10 dkg mandulaszirom felaprítva
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg aszalt sárgabarack felaprítva
- 5 dkg kandírozott citrom
- 5 dkg kandírozott narancs
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
- 20 dkg marcipán
A tetejére
- 5 dkg vaj
- sok porcukor
A langyos tejben az élesztőt felfuttatom, majd a mandula, a marcipán, a rum és az aszalványok kivételével a hozzávalókból sima tésztát dagasztom. A sok fűszert egyébként simán lehet helyettesíteni egy kis mézeskalács keverékkel, de nem kell sok. Meleg helyen lefedve 40 percig kelesztem.
Ezután a rummal elkevert aszalványok és mandula keverékét a tésztába gyúrom. Újabb 40 perces kelesztés jön.
A második kelesztés után a tésztát kicsit kinyújtom, és a közepébe helyezzem a rúddá formált marcipánt. A tészta egyik felét a másikra hajtjuk úgy, hogy legyen egy kis magasított része nagyjából középen. A mellette lévő tésztarészeket kicsit lenyomom. Így kapom meg a jellegzetes formáját.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzem. A legjobb, stollen méretű tepsit használni. Lefedve keleszteni kell még 20 percet.
Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütöm. Amikor elkészült, még forrón mindenhol megkenem olvasztott vajjal. Nagyon finom édes illat tölti be a konyhát ilyenkor – ez már önmagában karácsonyi. Bőven, vastagon megszórjuk porcukorral. Hagyjuk kihűlni.
Ezután alufóliába jól becsomagolva hűvös helyen hagyjuk, 2-3 hétig is eláll így.
Jó étvágyat!