Vasúti projekt, szemetes gördeszkapálya, városi kamerahálózat – heti hírösszefoglaló Dunaharasztiról

//Berényi Attila
heti-osszefoglalo_dho_20210509
Az elmúlt hét napban is egymást érték a Dunaharasztit vagy közvetlen környezetét érintő hírek, itt egy helyen elolvashatja a legfontosabbakat.

Van úgy, hogy hetekig nem tudni semmi új infót a Budapest-Belgrád projektről, ám az elmúlt napokban megnyíltak az ezzel foglalkozó „hírcsapok”. Mindjárt hétfőn megvolt a sokat emlegetett közmeghallgatás, amin nem lehetett személyesen részt venni. Az érintettek levélben küldhették el kérdéseiket. Dunaharaszti vezetése egy közleményben foglalta össze a folyamatot.

A közmeghallgatás után újabb egyeztetések lesznek a vasútfejlesztési projektben

Dr. Szalay László két nappal később, ugyancsak közösségi oldalán közölte, hogy a vasúti átjárók ügyében egyeztetett a tervező, a beruházó és a kivitelező képviselőivel. A hivatalos elképzelések szerint ugyanis egyetlen egy új átkelő sem létesülne Harasztin, miközben a jelenlegi vasúti forgalom többszöröse dübörög majd át a városon.

A vasúti átjárókról egyeztetett Dunaharaszti polgármestere

A hétvégére az országos sajtó is ráharapott a témára, a telex írta meg, hogy dunaharaszti civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, céljuk, hogy más irányba menjen a teherforgalmat lebonyolító vonal.

telex: „Elterelnék a Belgrád-Budapest vonal tehervonatait a dunaharasztiak”

Megdöbbentő eset rázta meg a közeli Dunavarsányt hétfőn. Reggel szúrt le két férfi egy harmadikat. Később kiderült, az ok a féltékenység volt. Ugyanis a tettesek – apa és fia – a feleség, édesanya új barátját ölték meg, épp azon a napon, amikor a válóper elkezdődött volna.

A féktelen féltékenység volt a dunavarsányi gyilkosság oka

Dunaharaszti önkormányzata láthatóan megelégelte, hogy a piac melletti gördeszka és sportpályák szinte állandóan szemetesek, a környéken lakók pedig az éjszakai zaj, üvöltözés, hangos zene miatt panaszkodnak. Szigorúbb fellépést ígértek a szabályszegőkkel szemben.

Szigorítások várhatóak a dunaharaszti gördeszkapályán és környékén

Dunaharaszti biztonságát a jelenlegi adatok szerint, egy 74 kamerából álló köztérmegfigyelő rendszer igyekszik növelni. Elérhető lett a szerkezetek helye és az is, hogy mely területeket figyelik meg.

Kamerarendszer növeli Dunaharaszti biztonságát – itt vannak a helyszínek

Mivel már a jogszabályok megengedik, megkezdődött a kulturális élet újranyitása is. Dunaharasztin először a könyvtár jelentette be, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők ismét kölcsönözhetnek.

Óvatosan, de újranyit a dunaharaszti könyvtár és a taksonyi is

A József Attila Művelődési Házban is megindult a programszervezés, persze itt is be kell tartani néhány szabályt.

Óvatos nyitás a dunaharaszti József Attila Művelődési Házban

A jövő héttől újra mehetnek suliba a felsősök és a középiskolások is. Dunaharaszti általános iskolái és gimnáziuma minden szülőt és tanulót értesített. A szülők egyébként még mindig dönthetnek úgy, hogy nem engedik suliba gyermeküket.

Hétfőtől újra mennek suliba a felsősök és a középiskolások is

(dho)