Koronavírus, Dunaharaszti költségvetése, piaci tolvaj, Budapest-Belgrád vasútfejlesztés – mindez a heti hírösszefoglalóban

//Berényi Attila
heti-osszefoglalo_montazs-dho_20210307

montázs: dho

Azt nem lehet mondani, hogy a most búcsúzó hét unalmas lett volna. Jó pár olyan esemény, hír került a dho olvasói elé, amely önmagában is nagy visszahangot váltott ki. Tekintse át, mi történt 2021. márciusának első hetében.
Vitathatatlanul a legfontosabb információ az egyre több fertőzöttet és halálos áldozatot követelő koronavírus-járvány kapcsán hozott szigorító intézkedések voltak. A kormány a következő két hétre bezáratja a legtöbb boltot, az iskolákban online tanítás lesz, az ovikban rendkívüli szünet. És hétfőtől minden közterületen kötelező maszkot viselni, méghozzá szabályosan!
A Magyar Közlönyben megjelentek a Kormány újabb járványellenes intézkedéseiről szóló rendeletei. Közben kiderült, hogy az iskolákban, óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, a templomokat pedig nem zárják be. A hétvégére tervezett tömeges oltást később tartják meg.
Szombaton aztán kiderült, hogy az oktatási intézményekben mégis lehet ügyelet. Korábban úgy volt, hogy erre nem lesz lehetőség.
Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-vel.
Az ügyfélszolgálatokat sem lehet személyesen felkeresni a következő időszakban. Az energia- és közműszolgáltatók elérhetőségeit ebben a cikkben találja meg.
A koronavírus járvány miatti védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló pénteki kormányrendelet érinti az energia- és közműszolgáltatók ügyfélszolgálatainak működését is. A személyes ügyintézés a korlátozások alatt szünetel.
Helyben a legnagyobb megdöbbenést az okozta, hogy csütörtök reggel a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, amely a Budapest-Belgrád vasútfejlesztési projekt kapcsán többek között településekre bontva, táblázatos formában felsorolta a beruházásban érintett telkeket. Többen rémülten vették tudomásul, hogy a táblázatban az ő otthonuk is ott van. A rendeletről írt cikkünket alább elolvashatja.
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított egy új kormányrendelet a Budapest–Kelebia határátkelő közti 150. számú vasútvonal fejlesztésével összefüggő, huszonhat közigazgatási hatósági ügyet, vette észre a Világgazdaság.
Másnapra kiderült, hogy az önkormányzatokat is meglepetésként érte és a közlönyből értesültek a vasútfejlesztéssel kapcsolatos kormányrendeletről. Dunaharaszti polgármestere több közleményben tudatta, hogy semmilyen információt nem kaptak előzetesen. Később közölték, hogy olyan telket nem érint a beruházás, amelyen épület van. Itt újra olvashatja, hogy mit reagált a városvezetés.
A Magyar Közlönyben jelent meg csütörtökön (2021.03.05.) az a kormányrendelet amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Budapest-Belgrád (itthon Budapest-Kelebia) vasútfejlesztési projekttel kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeket.
Elkészült Dunaharaszti költségvetése. Ez minden évben nagy dolog, hiszen rengeteg vita szokta a rendelet megalkotását megelőzni. Most azonban hivatalosan egyszemélyi döntés született ez ügyben, de ez is egyeztetések után. Dr. Szalay László szerkesztőségünknek elmondta, hogy milyen évre számíthat a város, hogyan alakul a büdzsé és mi lesz a tervezett beruházásokkal. A Dunaharaszti 2021-es költségvetéséről szóló cikkünket alább olvashatja el.
Hosszas tervezési és egyeztetési folyamat után hivatalosan is megszületett Dunaharaszti 2021-es költségvetése. A veszélyhelyzetben fennálló rendkívüli jogrend értelmében ezt a szabályzót is, egyszemélyi döntés formájában fogadta el a polgármester. Dr. Szalay Lászlót kérdeztük a büdzséről.
Ha már Dunaharaszti és polgármester. Dr. Szalay László a város honlapján jelentette be, hogy mivel ebben az évben nem lesz közmeghallgatás – a járvány miatt – így írásban tekinti át azokat a témákat, amelyek ezen az eseményen feltehetően felvetődtek volna. Hogy mit közölt a városvezető, azt alábbi cikkünkben elolvashatja.
Az idén a járványhelyzetben nem tudja megtartani Dunaharaszti Önkormányzata a már megszokott közmeghallgatást. Így dr. Szalay László polgármester egy összefoglaló cikkben vette át azokat a témákat, amelyek valószínűleg felvetődtek volna az eseményen.
Nyilvános lett az a körzethatár beosztás, amely alapján a Dunaharaszti általános iskoláknak kötelezően fel kell venniük az itt élő gyerekeket. A részleteket megtalálja cikkünkben.
Minden tanév előtt nyilvánosságra hozzák azokat az úgynevezett körzethatárokat, amelyek megszabják, hogy a leendő elsősöket melyik suliba kötelező felvenni.
Úgy tűnik Dunaharaszti piacán tolvaj garázdálkodik. Már korábban is kaptunk jelzést olvasóinktól eltűnő pénztárcákról. Így megkérdeztük a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságot, hogy mit tesznek itt, helyben az ilyen bűncselekmények ellen. Szombaton aztán a közösségi oldalakon ismét arról lehetett olvasni, hogy újra eltűnt egy pénztárca a piacon. A rendőrségi álláspont ott lapul a cikkünkben.
Aki az elmúlt időszakban kint járt a piacon, az halhatta, hogy a hangosbemondón keresztül a maszkviselési kötelezettség mellett az esetleges lopásveszélyre hívják fel a figyelmet. Megkérdeztük a hatóságokat.
Ja, ha autóba ül akkor arra számítson, hogy az utakon egész héten rendőrségi razzia lesz, hétfőtől (2021.03.08.) A biztonsági öv, gyermekülés és motorosok esetében például a bukósisak használatát ellenőrzik. Persze egyébként is kösse be magát, ne csak a razzia miatt.
A rendőrök 2021. március 8-14. között a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik Magyarország közútjain.
A végére jöjjön két jó hír. Az egyikben arról van szó, hogy Dunaharasztin – amint a járványhelyzet engedi – az ovikban is lesz fogászati szűrés. A lényeg az egészségvédelem mellett az, hogy megtanítsák a gyerekeknek: nem kell parázni a fogorvostól.
Az eddig a gimiseket és az általános iskolásokat érintő fogászati szűrésen túl hamarosan az óvodások fogainak állapotát is felmérik Dunaharasztin.
A Bezerédi lakóparkban egy nagyon kedves kezdeményezés indult. A szervezők azt találták ki, hogy már most elkezdenek készülni a Húsvétra. Apró, kreatív ötleteket várnak a csatlakozóktól, hogy aztán az ünnepen játékos nyomozásra és „fészekrablásra” várják a gyerekeket.
Még Advent idején mutatkozott be a Bezerédi lakóparkban egy kedves kezdeményezés. Akkor egy-egy ablak kezdett ragyogni a karácsonyi készülődésben. Most a húsvétra készülődik a lakóközösség.
(dho)