Nem állunk rosszul – megvan Dunaharaszti ez évi költségvetése

//Berényi Attila
Dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere. fotó: dho
Hosszas tervezési és egyeztetési folyamat után hivatalosan is megszületett Dunaharaszti 2021-es költségvetése. A veszélyhelyzetben fennálló rendkívüli jogrend értelmében ezt a szabályzót is, egyszemélyi döntés formájában fogadta el a polgármester. Dr. Szalay Lászlót kérdeztük a büdzséről.

Nagyjából 440 millió forinttal kevesebbet fizetnek be a városnak a kis- és közepes vállalkozások az iparűzésiadó kedvezménynek következtében. A végleges adat majd a kérelmek összegzése után lesz látható, hiszen február 25-ig jelezhették a cégek, hogy élnek a kedvezménnyel – hangsúlyozza a polgármester. Ez azonban úgy tűnik mégsem jelent majd kiesést a városnak, mert az állam, két részletben ezt kifizeti.

„Mi azonban óvatosak vagyunk, és erre az összegre nem terveztünk kiadást.”

A költségvetés előterjesztésében is jeleztük, hogy a tényleges kompenzáció úgynevezett évközi előirányzat módosításaként kerül be és a „halasztott” soron szereplő tételek forrásául szolgálhat majd – emelte ki dr. Szalay László.

Dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere. fotó: dho

Az adóbevételek tervezésénél közben figyelembe vette a város a gazdaság visszaesését is, így eleve a 2019-es szintet tekintették alapnak a számításoknál.

A legfontosabb az, hogy a bevételek és a kiadások kiegyenlítik egymást, egy nullás végösszegű, azaz egyensúlyban lévő költségvetése lett Dunaharasztinak.

A bevételek sorban „Város szintű összesen” cím alatt a büdzsében 11.280.665.644,- Ft szerepel, és ugyanez a tétel az összesített kiadási sorban is.

Az intézmények biztonságos működését garantálja a büdzsé. Az ígéret szerint a járványhelyzet anyagi szempontból nem lesz a város szintjén érzékelhető. A városüzemeltetés sem szenved csorbát és az önként vállalt feladatait is teljesíti az önkormányzat. Ez utóbbi jelenti például a civil szervezetek támogatását vagy a nemzetiségi önkormányzatokkal való együttműködést.

A költségvetés lehetőséget ad például a pedagógusok jutalmazására is – korábban kérdéses volt, hogy erre lesz-e pénz.

A polgármester értékelése szerint: jobb helyzetben lesz a város, mint azt még akár tavaly év végén is várni lehetett.

A korábbi szolgáltatások is maradnak, például az évenkénti kétszeri, ingyenes lakossági zöldhulladék szállítás költségét is biztosítja az önkormányzat.

Dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere. fotó: dho

Az egyedüli kérdés az, hogy pontosan milyen fejlesztések indulhatnak meg. A bölcsőde beruházáshoz megérkezett az állami támogatás, de még több pályázat eredménye nem ismert. Ezek egy része állami, másik része uniós program. Ezek olyan fejlesztések, amelyekre nem feltétlenül kellene Dunaharaszti adóforintokat költeni, hanem ha van rá lehetőség, akkor vonjunk be más forrásokat – ismertette a városvezető. Így több terv esetében inkább kivár az önkormányzat.

A ciklustervben erre az évben szereplő projektek, ha minden jól megy, megvalósulhatnak. Ezek attól függenek, hogy a támogatások, pályázatok ténylegesen mekkora összeget jelentenek majd. Ilyen beruházás például a Némedi úton a kerékpárút és parkoló építés, valamint a járdafelújítás, de a Sport szigetre tervezett napközis tábor is ebbe a kategóriába tartozik. A lényeg, ahogy a tervezésnél úgy az egész évben a megfontoltság irányítja majd a város pénzügyi gazdálkodását – tette hozzá a polgármester.

(dho)