Itt vannak a hétfőtől életbe lépő szigorítások részletei

//Berényi Attila
szigoritasok_koronavirus_vasarol_freepik_prostooleh_20210304

Képünk illusztráció, forrás: freepik / prostooleh

A Magyar Közlönyben megjelentek a Kormány újabb járványellenes intézkedéseiről szóló rendeletei. Közben kiderült, hogy az iskolákban, óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, a templomokat pedig nem zárják be. A hétvégére tervezett tömeges oltást később tartják meg.

A szigorító rendelkezéseket először a csütörtöki kormányinfón jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Erről itt írtunk korábban.

Orbán Viktor miniszterelnök külön videóban jelentette be közösségi oldalán a rendeletek aláírását. Ezt követően jelent meg a szabályzó csomag a Magyar Közlönyben.

 

A Magyar Közlönyben megjelent részletszabályok szerint 2021. március 8-tól ismét a közös háztartásban élők kivételével mindenkit a 1,5 méteres védőtávolság betartására kérnek.

  • A közterületeken (települések belterületén) mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot viselni, amely az orrot és a szájat is takarja. Ez csak a 6 év alattiaknak nem kötelező, valamint az autistáknak és az értelmi fogyatékosoknak. Egyéni sportolás közben sem kell maszkot viselni. Tehát a maszkviselési kötelezettség már nem településhez kötött, hanem általános.
  • A parkok, arborétumok és erdők látogathatóak.
  • Az üzleteket bezárják (2021. március 8-tól március 22-ig), kivétel az élelmiszerbolt, drogéria, valamint többek között a barkács boltok, állateledel üzletek, piacokat, gyógyszertárak, nemzeti dohányboltok és az újságosok.
  • A virágárusok még 2021. március 8-án (hétfőn) nyitva lehetnek.
  • Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel, de itt is sok kivétel van.
  • Bezárják a játéktermeket, kaszinókat.
  • A köznevelési intézmények – az óvoda és a  pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézmény kivételével – és a szakképző intézmények (a továbbiakban együtt: oktatási intézmény) tantermen kívüli, digitális munkarendben működnek. Az ovikban rendkívüli szünet van.
  • A munkáltatókat a kormány a rendeletben az otthoni munkavégzés biztosítására kérik.

A rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzi a rendelet betartását! 

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az Operatív Törzs tájékoztatóján közölte, hogy a hétvégére az AstraZeneca vakcina felhasználásával tervezett tömeges oltást elhalasztják. Mintegy 74 ezer SMS kiértesítéses technika „a regisztráltak és az állami adatbázis közötti gyakorlatban jelentkező szinkronizációs problémák miatt most felfüggesztésre kerül” – idézi az MTI a politikust. Ígérete szerint nemsokára beoltják azokat, akik már kaptak értesítést. A kellemetlenségért elnézést kértek.

Korábban a köznevezésért felelős államtitkár bejelentette, hogy hétfőtől gyermekfelügyelet sem lesz az ovikban és a sulikban. Erről itt írtunk korábban.

Közben Dunaharaszti város önkormányzata közösségi oldalán közölte a szülőkkel az intézményi étkeztetés rendjét az érintett időszakra. Ennek értelmében 2021. március 8-ától az étkezést minden gyermek esetében lemondták. Ha valaki szeretne étkeztetést gyermekének azt emailban jelezheti.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye szerint nem zárják be a templomokat, ám az istentiszteleteket  csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban rendezik meg. Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyéspüspök, ha úgy ítéli meg, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól, aki biztonságosabbnak érzi, az otthonában imádkozhat. A húsvéti szertartásokról a későbbiekben határoznak. A Váci Egyházmegye úgy döntött – összhangban az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye rendelkezéseivel, hogy a nyilvános istentiszteletek 2021. március 8. hétfőtől szünetelnek, áll a Dunaharaszti Római Katolikus Egyházközségek közleményében.

(Magyar Közlöny, MTI, Dunaharaszti Város hivatalos oldala / facebook, MKPK)