Parkolás, családsegítő, gépjárműadó, újra működő jelzőlámpák, lezárt sportpályák – mindez a heti hírösszefoglalóban!

//Berényi Attila
Montázs: dho
Íme az éppen búcsúzó hét helyi szinten legfontosabb híreinek összefoglalója. Ezekkel a témákkal foglalkoztunk itt a dho-n. Ha esetleg lemaradt volna róluk, most pótolhatja, ha pedig már olvasta, újra átnézheti mi történt 2021. februárjának utolsó hetében.
Éppen egy hónapja vezette be Dunaharaszti a belvárosi részeken az időben korlátozott parkolási rendet. Az első tapasztalatokról kérdeztük a Polgármesteri Hivatalt.
A napokban van annak egy hónapja, hogy elstartolt Dunaharasztin az új parkolási rend. Az eddigi tapasztalatok biztatóak.
A Dunaharaszti Család- és Gyermekjóléti Szolgálatot is utolérte a COVID19. Ha minden jól megy akkor március 3-án nyit ki újra az iroda.
Szerdáig nem fogad ügyfeleket a Dunaharaszti Család- és Gyermekjóléti Szolgálat.
Valószínűleg sokan fognak élni annak a kamat- és minden egyéb költségtől mentes hitelnek a lehetőségével, amely Pest megyében elérhető és segítségével felújítható például a ház fűtésrendszere, vagy akár napelem is telepíthető. Ez azoknak is jó, akik nem tudnak élni a CSOK lehetőségével.
Újra lehet pályázni a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kamatmentes lakossági energiahatékonysági hitelprogramjának forrásaira, hétfőtől magánszemélyek igényelhetnek hitelt a Budapesten és Pest megyében található ingatlanok energetikai korszerűsítéséhez, írja az MTI.
Dunaharaszti egykori alpolgármesterei szólalnak meg abban a kisfilmben amely – egy filmsorozat részeként – a (20) 21 éves városi múltra emlékezik. Néhol kritikusan tekintették át a városi fejlődést.
Ahhoz, hogy (20) 21 esztendővel ezelőtt Dunaharaszti városi rangot kapjon, az akkori településvezetők szorgos munkája is kellett. Ez után pedig sok erőfeszítéssel érte el mai állapotát a város.
Taksony használt étolaj és elektronikai hulladékgyűjtést szervez. A kommentek alapján nagy az igény rá mindenütt.
A nagyközségben két alkalommal lesz a következő hetekben elektronikai hulladékgyűjtés, a konyhákban feleslegessé váló olajat és zsiradékot pedig kísérletképpen lehet elhelyezni egy gyűjtőben a következő időszakban.
A hét jó híre volt, hogy ismét működnek a jelzőlámpák Dunaharasztin a Fő út és a Dózsa György út kereszteződésében. Egy balesetben egy száguldozó autós csinálta ki pár hete a rendszert, amelyet most hoztak helyre, sőt egyben modernizálták is azt.
Új, LED forgalomirányító lámpák szabályozzák már az áthaladást a Fő út és a Dózsa György út találkozásánál.
Akinek autója van, az lassan elkezdheti figyelni a postaládáját, ugyanis a NAV elkezdte kiküldeni a gépjárműadóról szóló értesítőket. Ezt eddig az önkormányzatok intézték – és korábban a bevétel is ott landolt. Most változott a helyzet. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.
A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat idén már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látja el. Korábban ez az önkormányzatokhoz tartozott.
Dunaharaszti székhelyű, de Taksonyban működik a Tüskevár Vad és Egzotikus Állatvédő Alapítvány. Dr. Tóth Szabinával, a szervezet munkatársával, egyben állatorvossal beszélgettünk sok-sok állatos témában.
A magamfajta állatbolond mindig valami gyermeki izgalommal lép be az olyan helyekre, ahol tudható, tollas, szőrös, pikkelyes vagy bármilyen állat él. Na, pont ezt éreztem, amikor elmentünk a Tüskevár Vad és Egzotikus Állatvédő Alapítványhoz, Taksonyba.
Egyre többet süt a nap, itt a tavasz, tehát egyre jobb odakint. Ám a szabadtéri, kerítéssel körbekerített sporthelyszíneket nem lehet használni. Az Önkormányzat közleményben magyarázta el az okokat.
Egyelőre nem lehet megnyitni az emberek előtt az önkormányzat által üzemeltetett, szabadtéri sportlétesítményeket, így például a piactér melletti műfüves pályát, vagy a gördeszkaparkot.
A Dunaharaszti református közösség állami támogatást nyert egy pályázaton.
Tavaly év végén írta ki a Miniszterelnökség az „Egyházi közösségi célú programok támogatása” című pályázatot. Ezen szerepelt sikerrel városunk református gyülekezete.
A szomszédos települések rengeteg szempontból hasonlítanak egymásra: azonos gondok, hasonló örömök, szinte egyező megoldások nomeg a település, a közösség szeretete. Ez is kiolvasható abból az interjúból, amelyet Soroksár polgármesterével készítettünk. Szó esett benne Dunaharasztinak fontos fejlesztésekről is.
Egy méhkaptár, egy míves, szoborformába faragott kas az első dolog, ami a soroksári Városháza előtt elhaladva, az épület első emeletének magasságában szembeötlik. Az utcáról nem is gondolná az ember, hogy a fal másik oldalán egy modern, elegáns iroda van, ahol a kerület polgármestere dolgozik.
Dunaharasztin is felgyorsult az új koronavírus elleni oltások beadása. Volt, aki most hétvégén kaphatta meg a vakcinát. A jövő héten is folytatódik a folyamat. Minél többen beoltatjuk magunkat, annál hamarabb véget ér a bezártság, a korlátozás!
Szerda óta a kínai vakcinával is oltanak a dunaharaszti háziorvosok, mondta el szerkesztőségünknek dr. Bereczki Péter, alpolgármester. Feltehetően lesz olyan, aki a hétvégén kapja majd meg a vakcinát.
Ha már járvány. Az iskolákra rendesen rányomja a bélyegét a pandémiás helyzet. Olyan hagyományos rendezvények maradnak el, mint például a szalagtűző bál. A Baktay Ervin Gimnáziumban biztonságosan, de kreatívan oldották meg, hogy az érettségire készülők megkapják azt a bizonyos kis szalagot.
A szalagtűző az érettségi előtti nagy esemény. A fiatalok többsége igazi bálon tényleg akkor jár először. Az idén ez is nagyon más, mint máskor. Városunk gimnáziuma kreatív és emlékezetes megoldással lepte meg a végzősöket.
És még mindig tanítás és COVID 19. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola bár úgy tervezte, hogy a hét közepén elkezd visszatérni a normál tanítás rendhez, mégis zárva maradt. Erről lenti cikkünkben olvashat. Ficzere Noémi intézményvezető úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a jövő héten a Rákóczi 1. sz. alatti telephelyen – a Kissuliban – szerdáig még digitális oktatás lesz, csütörtökön visszaállhat a tantermi oktatás. Ügyeletet biztosít az intézmény. Az iskola többi diákja hétfőn (2021.03.01.) már normál módon tanul.
Bár korábban úgy volt, hogy elkezd visszaállni a tantermi oktatás a Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános iskolában, de változott a helyzet. A Kőrösiben egy osztály kényszerül online tanulni.
(dho)