Banános csokitorta

//Berényi Attila
Banános csokitorta, fotó: dho
A banánban az a csodálatos, hogy amikor már nincs olyan állapotban, hogy csak úgy megegyük, akkor válik sütésre alkalmassá. Rajongok a túlérett banánért, mert nagyon sokféle sütit lehet varázsolni felőle, amelyekbe így kevesebb cukor kell. Az alábbi receptben bár cukor szerepel hozzávalóként, de én kiváltottam édesítőszerrel. Mert a január a bejgliháj elleni küzdelem hónapja, legalábbis nálam.

Hozzávalók:

  • 8 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 14 dkg cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 100 g darált dió
  • 5 dkg dió durvára vágva
  • 35 dkg banán
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 2 db tojás
  • 4 evőkanál görög joghurt
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 9 dkg étcsokoládé
  • 50 g kandírozott narancshéj (opcionális)
Banános csokitorta, fotó: dho

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a kakaóport a cukorral, sóval, szódabikarbónával és a daránlt dióval és természetesen a liszttel. Egy másik tálban törjünk pépesre 35 dkg alaposan érett banánt, ráöntjük fél citrom levét, csorgassuk rá az olajat, tegyük bele a tojást, a joghurtot, a vaníliás cukrot és keverjük ki. Majd tegyük bele a lisztes keveréket és ezzel is keverjük simára. A csokit daraboljuk fel, keverjük össze a durvára vágott dióval és a narancshéjjal (ez opcionális) és mehet bele a tésztába, majd az egészet egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, 45-50 percig sütjük. Hústűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Ha kihűlt, már ehetjük is.

Jó étvágyat!

Banános csokitorta, fotó: dho
(dho)